Cadmus fordítás Cadmus
Izrael

2017. 04. 19.

Alapvető emberi jogokat követlenek a palesztin rabok, de Izrael nem tárgyal velük (videó)

Éhségsztrájkba kezdett 1200 palesztin rab izraeli börtönökben hétfőn. A rabok a bírósági ítélet nélküli, úgynevezett adminisztratív fogvatartás ellen és jobb körülményekért tiltakoznak.

Az izraeli belbiztonsági miniszter felszólította az egészségügyi tárcát, hogy építsen ki tábori kórházakat az éhségsztrájkolók orvosi támogatására, ugyanakkor kijelentette, nem tárgyal brutális gyilkosokkal, és fegyelmi intézkedéseket is bevezettek a sztrájkolókkal szemben.

– Már beszéltem a foglyokkal, párbeszéd kezdődött, gyakorlatilag okafogyott az éhségsztrájkjuk – fogalmazott az izraeli külügyminisztérium szóvivője. Ha jobb körülményeket követelnek, az izraeli hatóságok majd eldöntik, hogy kell-e változtatni valamin, vagy sem – tette hozzá Emmanuel Nahshon.

Az izraeli börtönökben 6300 palesztin foglyot őriznek biztonsági megfontolásokból. A késeléses és gázolásos merényletek miatt az utóbbi másfél évben jelentősen emelkedett a számuk.

– A rabok igazán nem követelnek sokat, csak minimális jogaikhoz ragaszkodnak, amelyek bárhol megilletik őket az arab világban, vagy külföldön. Nyilvános telefont és a rendszeres kapcsolattartás lehetőségét akarják a családjukkal

– mondta el az egyik éhségsztrájkoló palesztin rab bátyja.

A sztrájkot a Ciszjordániát kormányzó, Fatah párthoz tartozó, ötszörös életfogytiglanra és még negyven évre ítélt Marvan Barghouti indította el egy titokban írt cikkel, melyet a The New York Times leközölt.

Barghouti szabadon bocsátásáért ezrek tiltakoztak kedden Gázában.

Orientalista.hu – Euronews

Sharing is caring!

, , , , , , , , ,
Back to Top ↑