Cadmus fordítás Cadmus
Iszlám világ

2016. 06. 28.

Ali imám: az értékrenden alapuló társadalmat kell újjáéleszteni

2016. 06. 28.

A történelem ékes bizonyítékként viseli azt a tényt, ahogyan Ali imám (A.S.) életpályája során eljárt, mikor muszlim közösség vezetőjeként gyakorolva a politikát, soha nem sértette meg az etikai elveket.

Egyrészt kereste az erkölcsi célokat, másrészt megerősítette az infrastruktúrát, hogy megkönnyítése az erkölcsi normákhoz való hozzáférést. Más szóval erkölcsi természetűek voltak a célok, és ezen célok elérésének módszerei.

Ali imám a vezetése alatt nem teljesítette Talha és Zubair törvénytelen kéréseit és nem állította vissza a polgári konfliktusok, felkelések, valamint mások általi ígéretszegések idején Muawiyaht a trónra. Talán a kormányát mentette volna, ha így tesz, de Ali imám nem olyan ember volt, aki feláldozza az erkölcsi követelményeket a kormányért, mégpedig azért, mert úgy látta, az értékrenden alapuló társadalmat kell újjáéleszteni, viszont az értékek már nem tudják megmenteni a kormányt.

Az etikai elvek és erkölcsi értékek melletti elkötelezettségét egy háborús eset példázza, amikor az ellenség etikátlan intézkedéseire válaszolt a siffini csatában (Szíria területén).

A Siffin-nél lévő háborúban Muawiyah volt az első, aki blokád alá vette az Eufrátesz folyót, elvágva Ali Imám (A.S.) hadseregét a vízhez való hozzáféréstől. Amikor az iszlám hadsereg végre áttörte a blokádot egy éjszakai rajtaütés során, felszabadították a folyópartot. A sikeres hadműveletet követően Ali imám számos társa megesküdött, hogy most ők akadályozzák meg az ellenséges erők vízhez való hozzájutását. Ezt hallva Ali imám azt üzente nekik: “Barátaim és bajtársaim, azt akarom, hogy annyi vizet használjatok, mint amennyire hálából van szükségetek, amiért győztünk az elnyomók felett, és hagyjátok, hogy a levantei hadsereg szabadon annyi vizet vegyen magához, amennyire szüksége van.”

Orientalista.hu – (Tabyen, Persianews)

Megosztom:

,
Back to Top ↑