Cadmus fordítás Cadmus
Irán

2016. 07. 07.

Ali Khamenei: A terrorizmus és a nyugati befolyás a Közel-Kelet legfontosabb problémái

2016. 07. 07.

„ A háborús konfliktusok gyökere az, hogy bizonytalanság és terrorizmus van a térségben, az Iszlám Világot pedig az Egyesült Államok vezetésével a nagyhatalmak befolyásolják.”  Mondta Ali Khamenei szerdán az iráni tisztviselők és nagykövetek találkozóján, amit a Ramadant követő Eid al-Fitr ünnepség után tartottak Teheránban.

Az Iráni Iszlám Köztársaság elnöke és az Irán Ayatollah-ja, Ali Khamenei megfogalmazta a problémát Palesztina és az Iszlám Világ között. Eszerint a világ arrogáns nagyhatalmai az Amerika Egyesült Államok vezetésével regionális konfliktusokat kreálnak, hogy közben Izrael eltüntesse, a feledés homályába taszítsa Palesztinát.

„ Ezek a nagyhatalmak arra törekednek, hogy tagadják Palesztina földrajzi helyét, nemzet létezését, hiába tagadhatatlan tény, hogy Palesztina több ezer éves történelemmel rendelkezik és a palesztin nemzetnek is saját földje van. (…) Palesztina az Iszlám Világ egyik fő problémája. Egyetlen egy muszlim vagy akár nem muszlim országnak sem szabadna megfeledkeznie róla!”

A vezető Ali Khamenei azt is kiemelte, hogy Izrael cionista rezsimjének rémtettei egyértelműen hatalmas pofonként érték az amúgy is megostromolt palesztin nemzetet. Beszédében több megjegyzéssel is utalt arra, hogy a nagyhatalmak nem őszinték, amikor a terrorizmus elleni harcot követelik a többi országtól. Véleménye szerint a gyakorlatban ugyanis ezek az országok a terrorizmus melegágyai.

Hasonló forgatókönyvet jósol Bahreinnek, mint a Szíriában történtek: Az Amerikai Egyesült Államok akkora politikai felfordulást okoz a térségben, míg véres háború és gyilkolászás nem alakul ki.

A Perzsa-öböl térségén fekvő Bahrein szoros szövetségese az Amerikai Egyesült Államoknak. A kis szigetországban 2011 eleje óta napi szinten zajlanak kisebb-nagyobb tüntetések az uralkodó Al Kalifa rezsim ellen. A királyság fővárosában, Manámában durva taktikákhoz is folyamodtak hogy elhallgattassák a tiltakozókat. Rengetegen meghaltak, több százan megsérültek és többeket letartóztattak az egyébként békés tüntetés folyamatos elnyomása közben.

Ugyanakkor Ali Khamenei tisztázta: Irán eddig sem avatkozott bele Bahrein ügyeibe és ezután sem fog. A vezető végül hangsúlyozta, ha tudatosság és bölcsesség van a kis szigetország kormányozásában, akkor idő előtt megakadályozzák, hogy a politikai konfliktusok polgárháborúvá nőjék ki magukat és zsugorítani igyekeznek majd a szakadékon, ami az ország egyes polgárai között tátong.

Orientalista.hu – Sára

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑