Cadmus fordítás Cadmus
Törökország

2016. 12. 10.

Alkotmányellenes a török tisztogatás a Velencei Bizottság szerint

2016. 12. 10.

A júliusi sikertelen puccskísérletet követően Törökországban végrehajtott, a tanárok, rendőrök, katonák és tisztségviselők ezreire kiterjedő tisztogatás a nemzetközi jogba ütközik és ellentétes az ország alkotmányával – állapította meg pénteken ismertetett közleményében a Velencei Bizottság.

Az Európa Tanács (ET) alkotmányjogi szakértőkből álló testülete aláhúzta, hogy a török kormány intézkedései túllépnek a hatályos alkotmányos és nemzetközi jogi kereteken.
A szakértők véleménye szerint az államapparátus megtisztításának módszerében hangsúlyosan jelenik meg az önkényesség. A hozott intézkedések a köztisztviselők eltávolítására, nem pedig felfüggesztésükre irányulnak, az egyesületek esetében pedig a megsemmisítésre, nem az ideiglenes állami ellenőrzés alá helyezésre.

A bizottság véleménye szerint feltételezhető, hogy bizonyos köztisztviselők kapcsolatban lehetnek a Fethullah Gülen hitszónok hálózatával, vagy egyéb “terroristának” tartott szervezettekkel. A törvény ugyanakkor az együttműködés fogalmát tágan értelmezi, a kapcsolatban állás nem feltétlenül veti fel a büntetőjogi felelősséget – tették hozzá.

Hangsúlyozták továbbá, kerülni kell az általános elmarasztaló ítéleteket, az egyedi esetek kivizsgálására pedig független és alkalmi intézményi háttér felállítását sürgették támogatva az Európa Tanács főtitkárának javaslatát.

A Velencei Bizottság aggodalmát fejezte ki és indokolatlannak tartotta, hogy a bűnüldöző szervek akár 30 napig is előzetes vizsgálati fogságban tarthatják a gyanúsítottakat és hasonlóan vélekedett a fogvatartottakat illető szabad ügyvédválasztás korlátozásával kapcsolatban is.

Orientalista.hu – MTI

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑