Cadmus fordítás Cadmus
 • Húszik válaszcsapásai a Vörös-tengeren

 • Szíriai konfliktus

 • Palesztin – izraeli konfliktus

 • Legolvasottabb híreink

  • No results available
 • Keresztényüldözés a Közel-Keleten

 • Afganisztáni háború

 • Tajvani konfliktus

 • Örmény-azeri konfliktus

 • Időjárás

Vélemény

2018. 08. 17.

Államigazgatás kurd módra

2018. 08. 17.

A mostani héten az úgynevezett SDF („Szíriai Demokratikus Erők”) küldöttsége járt Damaszkuszban, ahol magas beosztású szíriai polgári és katonai vezetőkkel találkoztak.

A küldöttség azért érkezett, hogy megvitassa a „helyi közigazgatással” és a „szíriai állami alkotmánnyal” összefüggő közös ügyeket.

A jelenlegi szíriai alkotmány szerint „helyi önkormányzati” választások lesznek, ezért a szíriai kormány azt javasolta, hogy az SDF milíciái által ellenőrzött területeken szintén tartsák meg a helyi önkormányzati választásokat és válasszák meg a helyi közigazgatás testületeit, valamint emellett tárgyaljanak a kormánnyal a tartományi kormányzók megválasztásának kérdéséről is.

Az ún. „SDF” küldöttsége elvetette az ötletet és kijelentette, hogy ők (mármint az SDF helyi szervezetei) meg akarják tartani a pozíciójukat (amit külső nagyhatalmi – USA – támogatással értek el), mint „Regionális Kormányzat” bármilyen jövőbeli helyi választás helyett. Ezután, visszamentek Al-Kamishlibe, hogy további eligazítást kapjanak a vezetőiktől.

Az „SDF” küldöttség szóvivője elmondta, hogy Damaszkusz javaslata túl korai és, hogy Damaszkusznak el kellene kezdeni a közművek és a közigazgatás szolgáltatásainak helyreállítását Északkelet-Szíriában (magyarul a damaszkuszi kormány lássa el elektromos árammal és vezetékes vízzel és gázzal a kurdok és barátaik uralta területek településeit, fizesse a nyugdíjakat, a közigazgatásban dolgozókat stb…). Tehát a gyakorlatban csak a szíriai közművállalatok polgári munkásait engednék be bizonyos területekre és más térségekhez megtagadnák a hozzáférését az állami szerveknek.

Szóval álljunk meg egy pillanatra, hogy megértsük. Ők nevezik magukat „demokratikusnak” és mégsem járulnak hozzá nemzetközileg is felügyelt helyi választásokhoz.

Ők egy „nem központosított kormányzatot” akarnak, azonban elutasítják, hogy a helyi polgári lakosság válassza meg a saját helyi közigazgatását és ennek tetejében felszólítják a szíriai kormányt , hogy a gyakorlatban vegye irányítása alá azokat a területeket, amelyeket ők (mármint az „SDF” nevű koalíció ural)?!

Ez egy nagyon világos példa arra, hogy egyes politikai csoportok hogyan látják a „kormányzást”, csak hatalomként, nem kötelességként (és képességként), hogy közszolgáltatásokat, biztonságot és alapvető létfeltételeket biztosítsanak az állampolgároknak. Kormányon lenni és kormányozni nem holmi előjog, inkább egy magas fokú felelősség!

A témával kapcsolatban itt egy ma készült kép, egy szíriai közművállalat polgári dolgozója az elektromos távvezeték helyreállításán dolgozik Al-Kunejtra tartományban, kevesebb mint egy hónappal a felszabadítása után.

#Szíria_fennmaradt

Orientalista.hu – Szíriai Arab Hadsereg

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑