Cadmus fordítás Cadmus
Egyiptom

2018. 02. 10.

Állítólag Egyiptom is támogatja az Egyesült Államok politikáját Jeruzsálemmel kapcsolatban

2018. 02. 10.

Egy újságcikk egy egyiptomi hírszerzőtiszt beszélgetéseit felhasználva arról ír, hogy az egyiptomi kormány is népszerűsíti Washington Jeruzsálemmel kapcsolatos döntését. A tisztet egy televíziós talk show-ba hívták meg, ahol betelefonálók tehettek fel neki kérdéseket.

A The New York Times több rögzített beszélgetést és telefonhívást felhasználva arról ír, hogy az egyiptomi hírszerző Ashraf Al-Kholi százados szerint ahelyett, hogy bírálni kellene az Egyesült Államok politikáját, inkább még több embert rá kellene venni, hogy elfogadja azt.

A százados azt nyilatkozta, hogy ,,Attól mi még szeretjük azokat az arab testvéreinket akik elutasítják ezt a kérdést.,, Ezzel Trump amerikai elnök azon döntésére utalt, melynek értelmében az Egyesült Államok elismeri Jeruzsálemet Izrael fővárosaként, és ezért az amerikai nagykövetséget is áttelepítik oda Tel Avivból. Mint monndta: ,,Ezek után ez már valósággá vált és a palesztinok nem nagyon tiltakozhatnak ellene. Mi viszont nem szeretnénk ezért háborúzni.,,

A Jeruzsálemmel kapcsolatos amerikai döntés heves felháborodáshoz vezetett világszerte és komoly tüntetések voltak számos országban Amerika és Izrael ellen. Még az ENSZ Közgyűlés is jelentős többséggel utasította el Trump elnök döntését.

Al-Kholi aggodalmát fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy a döntés után kezdődő tüntetések egy újabb Intifádához (felkeléshez) vezethetnek a palesztin területeken. Szerinte ugyanis egy ilyen felkelés nem szolgálja Egyiptom nemzeti érdekeit. Szerinte a palesztinoknak a Nyugati Parton lévő Ramallah városában kell berendezkedniük hiszen eddig is ott volt a Palesztin Hatóság központja.

Egyiptom egy azon kevés arab országok közül, melyek teljes diplomáciai kapcsolatot tartanak fent Izraellel. Ezen kívül a két ország katonai és hírszerzési együttműködése is jelentős. Főleg az utóbbi években, a Síinai-félszigeten folyó terror ellenes műveletek miatt ahol gyakran az izraeli légierő is beavatkozik a terroristák ellen folyó légicsapásokba.

Orientalista.hu – Al-Isfahani (Alalam)

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑