Cadmus fordítás Cadmus
Európa

2022. 02. 20.

Általános mozgósítást és a civilek evakuálását rendelték el Donyeckben

2022. 02. 20.

Teljes mozgósítást rendelt el szombaton a függetlenségét önhatalmúlag kikiáltó, délkelet-ukrajnai “Donyecki Népköztársaság” vezetője a szeparatisták által ellenőrzött területeken.

Telegram-bejegyzésében Gyenyisz Pusilin felszólította a tartalékosokat is, hogy álljanak készenlétben.
Mindeközben a szakadárok bejelentették, hogy már több mint hatezer embert, köztük 2400 gyereket evakuáltak Ukrajna keleti részből Oroszországba.

A két délkelet-ukrajnai szakadár terület – a “Luhanszki Népköztársaság” és a “Donyecki Népköztársaság” – vezetője az ukrán hadsereg támadási terveire hivatkozva pénteken rendelte el az ott élő nők, gyerekek és idősek tömeges Oroszországba menekítését, jóllehet Kijev tagadta, hogy támadásra készülne ellenük.

Gyenyisz Pusilin, a délkelet-ukrajani Donyecki Népköztársaság vezetője úgy vélekedett, hogy Oroszország területére akár több százezer embert menekíthetnek ki.

Péntek délután a két délkelet-ukrajnai szakadár “köztársaság” vezetője az ukrán hadsereg támadási terveire hivatkozva elrendelte a nők, a gyerekek és az öregek tömeges Oroszországba menekítését.

Az első menekítő buszok, amelyek a helyi hatóságok szerint árvaházak és más gyermekintézmények lakóit szállították, közép-európai idő szerint pénteken 18 órakor indultak el, de az Oroszországba vezető utakon ezt megelőzően jelentősen megnőtt a magánautók forgalma.

Pusilin a Rosszija 24 televíziónak nyilatkozva közölte, hogy Donyeck központjában, a kormányépület parkolójában felrobbantották a “köztársaság” népi milíciája parancsnokának páncélozott autóját. Mint mondta, a parancsnok, Gyenyisz Szinyenykov “a szerencsés véletlennek” köszönhetően maradt életben.

Putyin segély kifizetését rendelte el a Donyec-medencéből menekülők számára

Elrendelte Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy minden, a délkelet-ukrajnai Donyec-medencéből az oroszországi Rosztov megyébe érkező menekültnek fizessenek ki 10 ezer rubel (mintegy 40 ezer forint) segélyt.

Putyin a menekültek elhelyezésének, valamint meleg étellel való és orvosi ellátásának biztosítására Rosztov megyébe küldte Alekszandr Csuprijant, a rendkívüli helyzetek minisztériumának megbízott vezetőjét. Vaszilij Golubev, a régió kormányzója támogatásért fordult az elnökhöz a nagyszámú menekült miatt.

Rosztov megyében operatív törzset hoztak létre az ukrajnai szakadár köztársaságokból érkező menekülők elhelyezésére. Az orosz pénzügyminisztérium péntek este közölte, hogy hogy biztosítja a fedezetet a segélyek kifizetésére.

Donyeckben zavarok léptek fel a mobiltelefon-szolgáltatásban. Az Ukrajnától 2014-ben függetlenségét elnyert majd Oroszorstzághoz csatlakozott Krím vezetése közölte, hogy kész bármilyen segítséget megadni Donyecknek és Luhanszknak.

Kijev szerint nem készül erővel bevonulni a Donyec-medencébe

Nincs parancs a Donyec-medencei megszállt területek erőszakos felszabadítására – jelentette ki péntek esti sajtótájékoztatóján Olekszij Danyilov, az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) titkára.

“Ma ketten nyilatkoztak Donyeck és Luhanszk területéről az állampolgárok evakuálásával kapcsolatban. Azt mondták, hogy állítólag hadseregünk Donyeck és Luhanszk ellen fog támadni, hogy felszabadítsák területeinket. (…) Mindez teljesen valótlan” – idézte az UNIAN hírügynökség Danyilovot.

Danyilov leszögezte, hogy a területek katonai erővel történő felszabadítása komoly polgári veszteséggel járna, ezért “szó sem lehet” arról, hogy ilyen utasítást adna ki a kijevi vezetés.

Két ukrán katona halt meg a szakadárok tüzérségi támadásában

Két ukrán katona meghalt, négy pedig megsebesült az oroszbarát szakadárok tüzérségi támadásában Ukrajna keleti részén szombaton – közölte az ukrán hadsereg.

A szakadárok a közösségi médiában azzal érveltek, hogy csak a kormányerők tüzérségi támadásaira válaszoltak.

A héten növekedett a katonai incidensek száma a kormányerőket és a szakadárokat elválasztó demarkációs vonal mentén. A kijevi kormány provokációnak nevezte a történteket, és tagadta az orosz vádakat, hogy offenzívára készül Kelet-Ukrajna ellen.

Az Eho Moszkvi rádió háttérösszeállítása szerint a szakadár területeknek jelenleg mintegy 3 millió lakója lehet, akiknek közel egynegyede megkapta az orosz állampolgárságot. A fegyveres konfliktus miatt egymillióan Ukrajna más területeire, kétmillióan pedig Oroszországba menekültek.  Kelet-Ukrajnában 2014 óta rendszeresek az összecsapások a kormányerők és a szakadárok között. Az ENSZ becslései szerint a konfliktusban eddig több mint 14 ezer ember vesztette életét.

MTI

 

Megosztom:

, , , , , , , , , ,
Back to Top ↑