Cadmus fordítás Cadmus
Palesztina

2017. 12. 08.

Általános sztrájk Ciszjordániában – Tüntetés hullám a Közel-Keleten

2017. 12. 08.

Ciszjordániában iskolák és üzletek zártak be, Betlehem utcái kiürültek.  Törökországban, Jordániában és Egyiptomban is tiltakoznak Trump döntése ellen.

Általános sztrájkba kezdtek palesztinok csütörtökön, így tiltakozva az ellen, hogy az amerikai elnök egy nappal korábban közölte, az Egyesült Államok Jeruzsálemet ismeri el Izrael fővárosának. Ciszjordániában iskolák és üzletek zártak be, és általános tiltakozásra szólítottak fel Donald Trump bejelentése miatt.

Betlehem belvárosi üzletei a karácsonyt megelőző időszakban hagyományosan tele vannak vásárolókkal, ám most zárva tartanak, az utcák pedig szokatlanul üresek.

Tüntetés hullám a Közel-Keleten

A libanoni Hezbollah az arab országok összefogását sürgette, és csatlakozott a Hamaszhoz, amely korábban meghirdette a harmadik intifádát, vagyis felkelést.

Támogatjuk ezt a felhívást, az új palesztin intifáda kihirdetését . A palesztin felkelés, az ellenállás fokozása legnagyobb, legfontosabb és legsúlyosabb következménye lehet az amerikai döntésnek 

– mondta a Hezbollah vezetője, Hassan Nasrallah.

Egyiptom fővárosában, Kairóban is több százan tüntettek Donald Trump döntése ellen. Az ország hivatalos reakciója az volt, hogy Jeruzsálem státusza ettől még nem változik.

Törökország fővárosában az amerikai nagykövetség előtt több százan tiltakoztak. Törökország hivatalos álláspontja az, hogy Trump ezzel a lépéssel lángba borítja a Közel-Keletet.

Jordániában, a Baqaa menekülttáborban is több százan vonultak fel tiltakozásképpen. Az országban az 1967-es arab-izraeli háború nyomán elmenekült palesztinok élnek, több mint százezren.

Izraeli és amerikai zászlókat égettek Gázában

Izraeli és amerikai zászlókat égettek Gázában, Donald Trump szerdai beszédének másnapján. Ahogy Ciszjordánia több városában, a Gázai övezetben is tömeges megmozdulásokon tiltakoztak az amerikai elnök bejelentése ellen, miszerint az Egyesült Államok Jeruzsálemet ismeri el Izrael fővárosaként.

A Hamasz politikai szárnyának elnöke, Ismail Hanijeh így fogalmazott:

Az amerikai döntés a népünk elleni agresszió, a bejelentés a szent helyeink elleni háború, keresztények és muzulmánok ellen. Ez a döntés az oslói egyezség és a telepek építése előtti folyamat lerombolása. A Palesztin Hatóságnak most bátornak és felelősségteljesnek kell lennie ahhoz, hogy kijelentse, az egyezményt felrúgták – mondta a Hamasz vezető politikusa.

A tüntetéseken megkérdezett palesztinok hosszú tiltakozásra és elszánt küzdelemre készülnek:

– Nem adjuk fel Jeruzsálemet. Feláldoztuk sokunk és gyerekeink életét, hogy megtartsuk ezt a földet. Nem hagyjuk veszni a legkisebb darabját sem – mondta egy muzulmán asszony.

– Arra kérem az arab országok vezetőit, hogy ne hagyjanak minket magunkra, ébredjenek fel végre. Mindenhol tüntetni fogunk Gázában és Ciszjordániában. Ha kell, rakétákat indítunk – mondta egy demonstráló palesztin férfi.

Legalább százan megsérültek Ciszjordániában és Gázában, ahol a palesztin tüntetők összecsaptak az izraeli biztonsági erőkkel, miután az Egyesült Államok elismerte Jeruzsálemet Izrael fővárosának. Az izraeli hadsereg éles lőszert és gumilövedéket is bevetett.

Egyre több tiltakozó palesztin tartja szükségesnek a harmadik intifáda, azaz felkelés megindítását.

Donald Trump döntése egyben azt jelenti, hogy az amerikai elnök az izraeli keményvonalas kormány álláspontját fogadta el, mely Jeruzsálem egyetlen részét sem hajlandó feladni.

A nemzetközi közösség nem ismerte el Jeruzsálemet Izrael fővárosaként, így a külföldi nagykövetségek is Tel-Avivban vannak. Ezen változtatott most az amerikai bejelentés.

Orientalista.hu – Zenobia (Euronews)

Megosztom:

, , , , , , , , , , , , , , , ,
Back to Top ↑