Cadmus fordítás Cadmus
Izrael

2017. 01. 20.

Általános sztrájkot hirdettek az Izraelben élő arabok

2017. 01. 20.

Az Izraelben élő arab közösség vezetői csütörtökre általános sztrájkot hirdettek az előző napi, két halálos áldozattal járó és az egy héttel korábbi házlebontások miatt – jelentette a Jediót Ahronót című újság honlapja, a ynet.

A felhívás értelmében csütörtökön nem nyitottak ki a boltok és a közintézmények az Izraelben található arab településeken. Az arab iskolákban a házrombolásokról tanulnak, majd az intézményekben szervezett tiltakozó nagygyűléseken vesznek részt a gyerekek.

A sztrájk közvetlen előzménye, hogy szerdán, a Negev-sivatagban lévő Um al-Hiran nevű beduin faluban ketten meghaltak egy épületrombolási hatósági akció során, s az incidens megítélésében két tábor alakult ki. Az egyik lebontásra ítélt ház tulajdonosa – aki a hatóságok szerint a törvényen kívül helyezett Iszlám Mozgalom aktivistája – halálra gázolta az egyik rendőrt. A férfit ezután lelőtték. A biztonságiak szerint szándékos gázolás történt, de ezt a helyiek vitatják, szerintük ugyanis először a rendőrök tüzet nyitottak, ami miatt a férfi elvesztette az uralmat járműve felett és nem tudta azt megállítani.

Gilád Erdan belbiztonsági miniszter csütörtök reggel a katonai rádióban azzal erősítette meg a hatóság változatát, hogy a jármű beduin vezetőjének tulajdonában gázolásos merényletekről szóló újságcikkgyűjteményt találtak. Erdan bejelentette, hogy vizsgálat indult mind a gázolás, mind az autó vezetőjének lelövése ügyében.

Előzőleg szerda délután nyilvánosságra hoztak egy, a hatóságok változatát alátámasztó, a magasból készített videofelvételt, amelyen a gyanúsított világosan követhető módon gyorsít, amikor a rendőrök közé hajt kocsijával. A tízes tévécsatorna szerda esti híradójának szakértője szerint azonban a felvételről nem állapítható meg egyértelműen, hogy szándékosan gyorsított-e a járművezető, vagy mert elvesztette uralmát az autó felett.

Az incidens miatt szerdán a baloldali szervezetek országszerte szolidaritási tüntetéseket rendeztek Izraelben. A zsidók és arabok által vegyesen lakott Haifában és Jáfóban a tüntetések egyik szlogenje szerint “a zsidók és az arabok nem hajlandók ellenséggé válni”.

Benjámin Netanjahu miniszterelnök még decemberben megígérte, hogy szigorúan fellépnek az engedély nélküli arab építkezések ellen, és helyi médiaértesülések szerint utasította is az illetékes hatóságokat az arab szektorban található illegális építmények lebontására. Ígéretének előzménye egy bírósági határozat, amely a megszállt palesztin területen fekvő Amónában lévő zsidó telep lebontásáról rendelkezett.

Az izraeli arabok azzal érvelnek, hogy rendkívül nehéz beszerezni a szükséges építési engedélyeket, és nincs más választásuk, mint engedély nélkül építkezni.

Múlt kedden tizenegy építményt bontottak le az izraeli hatóságok Kalanszuva arab faluban, ami után szintén sztrájkot hirdettek az arab közösség vezetői.

Orientalista.hu – MTI

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑