Cadmus fordítás Cadmus
Diplomácia

2017. 06. 28.

Amerika szerint a szír kormány újabb vegyi támadásra készül – Damaszkusz tagadja a vádakat

2017. 06. 28.

A Fehér Ház nyilatkozatot adott ki, melyben megfenyegette Szíria legitim kormányát. A nyilatkozat szerint „Az Egyesült Államok azonosította az Aszad rezsim lehetséges előkészületeit egy újabb vegyifegyver-támadásra, amely civilek, köztük ártatlan gyermekek tömeges meggyilkolásához vezetne. Ha Aszad újabb tömeggyilkosságot eredményező támadást hajt végre vegyi fegyverekkel, ő és a hadserege nagy árat fizet majd.”

Az Egyesült Államok arról is írt, hogy értesüléseik szerint ugyanazok hasonló előkészületek zajlanak, mint az április 4-ei vegyifegyver-támadás előtt, melyről azóta sem sikerült bebizonyítani, hogy tényleg az Assad-kormány követte volna el.

Az amerikai hadsereg ennek ellenére egy al-Kaidához köthető szervezet, a Fehérsisakosok jelentésére alapozva Damaszkuszt tette felelőssé, s válaszcsapásként lebombázott egy repteret, mely az ISIS-elleni harcok egyik kiindulópontjaként szolgált, s szolgál azóta is – a javítási munkálatok elvégzése után.

Az amerikai közleményre mind Damaszkusz, mind Moszkva reagált.

Ali Hajar, a legitim szír kormány megbékélési minisztere az AP amerikai hírügynökségnek adott nyilatkozatában leszögezte, hogy Szíria eddig sem vetett be semmilyen vegyi fegyvert a civil lakosság ellen és ezután sem fog.

Dimitrij Peszkov, Vlagyimir Putyin orosz elnök szóvivője válaszközleményében kijelentette, hogy az USA figyelmeztetése egy el sem követett vegyifegyver-támadás miatt elfogadhatatlan.

A politikus arra is kitért, hogy az április 4-ei incidenssel kapcsolatban nem készült soha semmilyen független nemzetközi vizsgálat, annak ellenére, hogy Oroszország is kérte ezt, s hajlandónak mutatkozott együttműködni a nemzetközi közösséggel.

Megszólalt az ügyben Franc Klincevics is, a Kreml felsőházának a védelmi és biztonsági bizottságának első elnökhelyettese, aki egyenesen azt sejti az egész fenyegetőzés mögött, hogy Washington ürügyet keres egy új támadásra Szíria ellen.

Mi mindenesetre ha ezek után valahol szaringázzal fognak civileket gyilkolászni, azt biztos nem a szír kormány fogja elkövetni…

Orientalista.hu – Crusader

Megosztom:

, , , , , , , ,
Back to Top ↑