Cadmus fordítás Cadmus
Hírszerzés

2015. 06. 15.

Amerikai hírszerző szolgálatok dokumentumokat hamisítottak Irán ellen

2015. 06. 15.

Irán állandó képviselője a Nemzetközi Atomenergia-ügynökségnél azt mondta, hogy az amerikai titkosszolgálatok dokumentumokat hamisítottak Irán ellen, hogy megakadályozzák a Teherán nukleáris programjáról szóló megállapodás megkötését.

Marivan, Irán

Reza Najafi csütörtökön az újságíróknak nyilatkozva kifejtette, hogy a hamis dokumentumok Irán állítólagos tiltott tevékenységét taglalták Marivanban.

Kommentálva az Irán nukleáris programjának katonai oldaláról szóló alaptalan vádakat, kiemelte, Irán teljes egészében elutasítja az egész ügyet. Hangsúlyozta, hogy Irán már többször elmondta, hogy az ilyen jellegű dokumentumok hamisítványok, melyeket az amerikai hírszerző szolgáltatok gyártottak, ezzel akadályozva Irán békés nukleáris programját.

Utalva a legfrissebb NAÜ jelentésében szereplő megjegyzésekre az állítólagos iráni tiltott műveletekről Marivanban, Najafi kiemelte, hogy Irán már többször kinyilvánította készségét, hogy a NAÜ ellenőrei a terület bármely pontját szabályszerűen leellenőrizzék, de nem kapott választ a szervezettől.

A 2015.06.11-én megjelent NÜA jelentés 63. pontjától (12. oldal) taglalja az iráni atomprogram esetleges katonai oldalára vonatkozó lezáratlan kérdéseket, amelyek arra vonatkoznak, hogy Marivanban nagyszabású kísérleteket végeznek robbanóanyagokkal.

Reza Najafi kifejtette, azáltal, hogy nem is válaszolnak a vitatott terület leellenőrzését illetőn, hogy a lezáratlan kérdéseket le lehessen zárni végre, bebizonyosodott, hogy a NAÜ részére hamis és téves információkat adtak át.

A NAÜ igazgatótanácsa csütörtöki ülésén elmondta, hogy a P5+1 országok többsége azt reméli, hogy eredménnyel fognak zárulni június végéig a tárgyalások.

Najafi külön megjegyezte csütörtökön azt is, hogy az ENSZ nukleáris felügyeleti szerve nem mutatott fel egy hiteles dokumentumot sem az iráni nukleáris program állítólagos katonai oldala kapcsán, amire az esetleges vádjaikat alapozzák, miközben a nemzetközi szervezettől ez alap szinten elvárható lenne.

Hangsúlyozta, hogy az iráni békés célú nukleáris programot beárnyékolni kívánt állítások csak egy sor alaptalan hazugságra épülnek.

Orientalista.hu –Tia (Press TV, irna.ir)

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑