Cadmus fordítás Cadmus
Szaúd-Arábia

2016. 01. 16.

Amerikai jelentés: Salmān király le akar mondani a hatalomról fia javára

2016. 01. 16.

Az arab Al-Mayadeen hírügynökség közlése szerint a washingtoni arab öböl-menti országokat megfigyelő központ a legutóbbi jelentésében arról számolt be, hogy a szaúdi király, Salmān ibn ‘Abd al-‘Azīz le akar mondani a trónról a fia, Mohamed számára, egy olyan terv szerint, amely során az eredeti trónörököst a monarchia belügyminiszterével együtt leváltaná.

A washingtoni jelentés szerint a szaúdi király azt mondta a fivéreinek, hogy a királyság stabilitása érdekében szükség van arra, hogy a hatalom apáról fiúra szálljon, ellentétben az eddigi gyakorlattal, ahol testvér után testvér következett a trónon. Eszerint tehát Salman után a fia, Mohamed bin Salman következne, aki jelenleg a hadügyminiszteri posztot betöltve a Jemen elleni háború kulcsszemélye.

A szaúdi királyság 1932-ben alakult meg, az első uralkodója pedig Abdul Aziz volt, aki után a hatalom fiára, Saudra szállt, akit  Fajsal, majd Khalidr, Fahid, azután Abdullah, végül pedig a jelenlegi király, Salman követett.

A washingtoni megfigyelőközpont jelentése szerint a monarchia királya még élete során akarja átadni az uralmat fiának, Mohamednek, hogy biztosítsa, hogy az általa kinevezett utód fog hatalmon maradni. A jelentés alapján, bár a király lemondásának nincsen megszabott ideje, nagy valószínűséggel ez heteken belül be fog következni, rögtön azután, hogy Salmannak sikerült megvásárolnia a nemzetközi beleegyezést a többi családtagja ellen, ami igencsak sok pénzébe fog kerülni az olajban gazdag királyságnak, főleg hogy a fiát a nyugati média egyre gyakrabban hívja a világ legveszélyesebb emberének a Jemenben és Szíriában való felesleges beavatkozása, valamint agresszorként való szereplése miatt.

Orientalista.hu – Cadmus

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑