Cadmus fordítás Cadmus
Szíria

2018. 08. 29.

Amerikai küldöttség tárgyalt Damaszkuszban

A küldöttség tagjai között biztonsági és hírszerzési tisztségviselők voltak, s a delegáció találkozott Ali Mamlúk szíriai biztonsági főnökkel – állította kedden az al-Akbar című libanoni, Hezbollah-párti napilap.

Az al-Akbar beszámolója szerint az amerikai delegáció négyórás találkozót tartott Mamlúkkal a Damaszkuszi nemzetközi repülőtér közelében.

A lapjelentés szerint az amerikai tisztségviselők követelték az iráni erők kivonását Szíria déli részéből, és a terrorista csoportokra vonatkozó adatokat követeltek, valamint szerepet kértek maguknak a kelet-szíriai olajüzletben.

Az iráni erők Teherán állítása szerint az Assad-kormány meghívására vannak Szíriában, és nem szándékoznak kivonulni az országból. Az al-Akbar közlése szerint Mamlúk kijelentette: Damaszkusz nem működik együtt Washingtonnal biztonsági ügyekben, amíg nem normalizálják a viszonyokat, egyúttal követelte az amerikai erők teljes kivonását Szíriából. Az Egyesült Államok  a mai napig iszlamista csoportokat támogat ,s a Szíriában létesített több mint gegy tucat katonai bázisokban fegyveres kiképzésében részesíti a fegyvereseket.

A A Reuters brit hírügynökségnek egy általa regionálisként jelölt forrás azt mondta, hogy az al-Akbar jelentésének legtöbb részlete helytálló. Az erről szóló jelentésekkel kapcsolatosan két, magas rangú amerikai hírszerzési tisztségviselő a Reutersnak neve elhallgatását kérve elmondta, hogy folyamatban van egy párbeszéd a damaszkuszi vezetés tagjaival az Iszlám Állam dzsihadista szervezet Szíriából való kivezetéséről, Damaszkusz vegyifegyver-készletéről és használatáról, valamint a Szíriában hat éve eltűnt Austin Bennett Tice amerikai újságíróról, akit a tisztségviselők szerint Damaszkusz vagy szövetségesei fogva tartanak.

Az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) áprilisban egymillió dollárt (mintegy 280 millió forintot) ajánlott fel az újságíró hollétéről szóló információkért.

MTI

Sharing is caring!

, , , ,
Back to Top ↑