Cadmus fordítás Cadmus
Hungary Helps

2018. 12. 19.

Amerikai-magyar együttműködés az üldözött keresztényekért

2018. 12. 19.

Jelentős mérföldkőhöz érkezett az üldözött keresztény közösségek megsegítésére tett magyar erőfeszítés. A Miniszterelnökség értékelése szerint a Hungary Helps Program eredményeinek visszaigazolása az az együttműködési megállapodás, amelyet kedden kötött meg az Amerikai Egyesült Államok Nemzetközi Fejlesztési Ügynöksége és a Miniszterelnökség üldözött keresztények megsegítéséért felelős államtitkársága.

Együttműködési megállapodást kötött kedden az Amerikai Egyesült Államok Nemzetközi Fejlesztési Ügynöksége (USAID) és a Miniszterelnökség üldözött keresztények megsegítéséért felelős államtitkársága. A humanitárius segítségnyújtásról szóló együttműködési megállapodást Magyar Levente külügyminiszter-helyettes és David Moore, az ügynökség főigazgató-helyettese írta alá Washingtonban.

Azbej Tristan, az üldözött keresztények megsegítéséért és a Hungary Helps Program megvalósításáért felelős államtitkár az együttműködés kapcsán hangsúlyozta: az Amerikai Egyesült Államok befolyása a világpolitika alakításában meghatározó, ezért Magyarország számára kiemelt jelentőségű, hogy az üldözött közel-keleti keresztény közösségek megsegítésében közösek a törekvéseink az amerikaiakkal.

A Miniszterelnökség államtitkára szerint az együttműködés aláírása Magyarország számára fontos diplomáciai siker. Az együttműködési megállapodás megkötését megelőzően Mike Pence, az Egyesült Államok alelnöke és amerikai vezetők elismerően nyilatkoztak a Hungary Helps Programról. Az a tény, hogy a USAID példaként tekint a magyar humanitárius programra, azt bizonyítja, hogy a Hungary Helps Program a közvetlen segítségnyújtáson és a migráció megelőzésén túl, a nemzetközi összefogás ösztönzője is egyben. Mindez a magyar emberek teljesítményének és szolidaritásának közös eredménye – tette hozzá.

Azbej Tristan kiemelte, hogy a magyar kormány eddig több ezer háborús konfliktus által sújtott családon segített a Közel-Keleten, hogy szülőföldjükön maradhassanak, ha pedig üldöztetés miatt menekültek el, békés körülmények közé térhessenek vissza.

Az együttműködési megállapodás előzménye, hogy az Amerikai Egyesült Államok elnöke, Donald Trump a múlt héten aláírta az iraki és szíriai népirtással kapcsolatos törvényt, amely lehetővé teszi, hogy az adminisztráció megfelelő lépéseket tegyen a népirtás, emberiség ellen elkövetett bűncselekmények, vallási és etnikai kisebbségi csoportokat ért bűncselekmények elkövetőinek elszámoltatása érdekében. A Donald Trump által aláírt törvény összhangban áll a magyar kormány iraki és szíriai üldözött keresztények támogatását célzó politikájával, amelynek elérni kívánt céljait erősíti az USAID-del most aláírt együttműködési megállapodás – olvasható a Miniszterelnökség közleményében.

Az együttműködésről bővebben az  S4C.News oldalon olvashatnak.

Képek: Azbej Tristan blogoldala, S4C.news

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑