Cadmus fordítás Cadmus
Szíria

2020. 11. 23.

Amerikai páncélozott harcjárművek és olajszállító teherautók konvoja hagyta el Szíriát

2020. 11. 23.

Ötven amerikai páncélozott harcjármű és olajszállító teherautók konvoja hagyta el Szíriát a szomszédos Irak irányába az el-Valíd határátkelőn keresztül – közölte hétfőn a Szúrija szíriai állami televízió.

A tévé szerint a tartálykocsik illegálisan kitermelt szíriai olajat szállítottak az északkeleti Haszeke, illetve a keleti Deir-ez-Zór tartományok azon térségeiből, amelyek az amerikai katonák és szövetségeseik, a kurd vezetésű Szíriai Demokratikus Erők (SDF) nevű fegyveres ernyőszervezet uralma alatt állnak. Az amerikai harcjárműveket a Harrab ed-Dejrében található támaszpontról irányították át Irakba.

A szíriai állami televízió felidézte, hogy november 16-án és 20-án két másik amerikai harcjárműoszlop hagyta el az országot szintén Irak felé. Értesülései szerint a Haszake tartomány el-Malikíja városában működő támaszpontot több tucat amerikai katona hagyta el.

Korábban az Egyesült Államok tervszerűen fokozta szíriai katonai jelenlétét. Az as-Sark al-Avszat című pánarab napilap például november 6-án arról számolt be, hogy amerikai katonák új bázist építenek ki a deir-ez-zóri el-Bagúz településén.

Az Egyesült Államok összesen kilenc támaszpontot hozott létre 2015 óta szíriai északkeleti részén. Ezek közül négy Deir-ez-Zórban van olajlelőhelyek közelében, míg további öt Haszekében működik.

Októberben 500 fővel növelték a Szíriában állomásozó amerikai kontingens létszámát, hogy segítsék az SDF fegyvereseit az erőre kapott Iszlám Állam terrorszervezettel szemben.

MTI

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑