Cadmus fordítás Cadmus
Biztonságpolitika

2016. 10. 27.

Amerikai politikai elemző: Az USA aláássa az Iszlám Állam elleni küzdelmet

2016. 10. 27.

Az USA meg akarja vetni a lábát Szíriában. A Pentagon arra vonatkozó tervének, hogy támadást indítson a Daes (ISIL) ellen Szíriában, valódi célja csupán aláásni a szíriai kormány és szövetségeseinek sikeres kísérletét a terrorista csoport legyőzésére vonatkozóan, fejtette ki James Petras amerikai politikai elemző.

Ashton Carter amerikai védelmi miniszter szerdán azt nyilatkozta az NBC News részére, hogy a Pentagon azt tervezi, szárazföldi offenzívát indít a Daes kiszorítására a szíriai Raqqah városból, mely a terrorista csoport fellegvárának számít az országban.

Carter, aki Irakban járt a hét elején a Moszul visszafoglalásért folytatott harcok közepette, azt mondta, hogy a Raqqah-i offenzíva akkor kezdődne, amikor Irak második legnagyobb városát megtisztították.

Azt állította, hogy az amerikai erők egyik műveletnél sem fognak közvetlenül beavatkozni.

“Ez egy trükk, hogy az USA ott legyen Észak-Szíriában”, mondta Petras azzal érvelve, hogy az Egyesült Államok célja, hogy aláássa a Daes (Iszlám Állam) leküzdésére tett nemzetközi erőfeszítéseket, és megvesse a lábát a konfliktus sújtotta országban.

“Nem hiszem, hogy a Raqqah elleni támadás egy pozitív lépés, mert úgy vélem, közelebb hozza Amerikát az általa kívánt politikához egy repüléstilalmi övezet létrehozásával Szíria északi részén, amely aztán közvetlenül befolyásolná a szíriai kormány és szövetségeseinek – Iránnak és Oroszországnak – az arra vonatkozó lépéseit, hogy megvédjék az országot.”

Az elemző megjegyezte, hogy Raqqah “a szíriai nép problémája” és ezért lehetővé kell tenni Damaszkusz számára, hogy ő válassza meg a szövetségeseit ebben a csatában.

Petras rámutatott, hogy Carter megjegyzései hasonlóságot mutatnak Hillary Clinton demokrata elnökjelöltnek a közel-keleti „tűzvészre” vonatkozó terveivel.

A folyamatban lévő nyugati erőfeszítések célja más természetű Szíriában. Washington és szövetségesei a harc során nyíltan arra törekednek, hogy eltávolítsák Bassár el-Aszad elnököt a hatalomból.

Carter arra vonatkozó állítását, miszerint az amerikai szárazföldi csapatoknak nem lesz részük a Daes elleni küzdelemben, akkor tette, mikor több mint 5.000 amerikai katonát állomásoztatnak Irakban, akik hírszerzési információkat és kiképzést nyújtanak az iraki erőknek.

Orientalista.hu – Persianews

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑