Cadmus fordítás Cadmus
Kultúra

2017. 05. 17.

Amerikai-szaúdi koprodukció: Drámai sorozat indul az Iszlám Államról

2017. 05. 17.

Az Iszlám Állam “hétköznapi rémtetteit” kívánja bemutatni egy amerikai-szaúdi gyártású sorozat, melyben lefejezésekkel, gyermekkatonák kiképzésével és más valós eseményeken alapuló erőszakos jelenetekkel próbálják bemutatni a dzsihadisták embertelen világképét és az uralmuk alatt szenvedő emberek életét.

Új sorozat indul Szaúd-Arábiában a világ legveszélyesebb terrorszervezetéről. A Fekete Hollók (Black Crows) történeteit a női sorsok bemutatásán keresztül ismerheti meg a célközönség, a Ramadán alatt a tévékészülékek előtt ülő nők.

A sorozat nem szűkölködik erőszakos jelenetekben, elrettentés gyanánt az erőszaknak szinte az összes válfaját felelevenítik: öngyilkos merénylők, rabszolganők, gyermekkatonák és külföldi dzsihadisták is szerepelnek a koprodukcióban.

A 30 részes sorozat alkotói az Iszlám Állam elleni küzdelem új frontjának tartják a Fekete Hollókat, de a sorozat fundamentuma mégiscsak az erőszak, ami ellen a “tévés koalíció” elviekben háborút hirdetett.

Televízióval a dzsihadista propaganda ellen?

A producerek eszmeként, lehetséges narratívaként tekintenek az Iszlám Államra, így arra az elhatározásra jutottak, hogy a terrorszervezet erőszakos eszményképét legkönnyebben egy progresszívabb, optimistább jövőképpel tudják szétrombolni.

A szaúdi rendezők amerikai kollégáikkal együtt olyan történeteket kerestek, melyekben egyértelműen elhatárolják az iszlámot a dzsihadista attitűdtől, és a moderált muzulmán hitet az erőszak elleni egyik leghatásosabb megoldásként ábrázolják – olvashatjuk a Foreign Policy korábbi írásában.

A szaúdi-amerikai összefogást nem kíséri felhőtlen fogadtatás: a sorozat integritását és a kiújuló amerikai-szaúdi barátságot beárnyékolja egy tavaly kiszivárogtatott email, melyből az egész világ megtudta, hogy a szaúdi és katari kormány titokban pénzügyi és logisztikai segítséget nyújtott az Iszlám Államnak és a közel-keleti régióban garázdálkodó szunnita fegyveres csoportoknak.
Női sorsok az Iszlám Állam árnyékában

A sorozat egyik szereplője egy fiát kutató nőről szól, aki Szíriába utazik, hogy az Iszlám Államhoz csatlakozott fiát felkutassa. Egy másik fontos főszereplő egy újságíró nő, aki terroristának adja ki magát, így próbál barátja nyomára akadni a kalifátusi területeken. Szintén fontos szerepet játszik egy jazidi rabszolganő, akinek egy Iszlám Államot szolgáló terrorista otthonát kell rendben tartania.

A kisfiúk harcászati kiképzése elrettentő példaként szolgál, de olyan történetre is akad példa, mint például a hitehagyott, valaha keresztény vallású férfi, aki úgy dönt, hogy felrobbant egy templomot.

Amerikai- szaúdi koprodukció

A szaúdi Közel-Keleti Műsorszolgáltató Központ (MBC) amerikai producerekkel együtt hozta létre a sorozatot, és együttes erővel olyan történeteket próbáltak létrehozni, melyek az Iszlám Állam elleni küzdelmet mutatják be olyan jelentekkel, melyek egyszerre hétköznapiak, rendkívüliek és szívszorítóak.

A projektben kulcsfontosságú az MBC tévés igazgatója, Ali Jaber segítsége, akit Rex Tillerson amerikai külügyminiszter is meghívott az Iszlám Állam ellen létrehozott nemzetközi koalíció munkájáról tartott plenáris ülésre. Jaber szerint fontos pillanathoz érkeztek el, mivel az Egyesült Államok és az arabok a közös ellenségük elleni harc során újra közelebb kerültek egymáshoz.

Orientalista.hu – Hirado.hu / Foreign Policy, Russia Today, New York Times

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑