Cadmus fordítás Cadmus
 • Húszik válaszcsapásai a Vörös-tengeren

 • Szíriai konfliktus

 • Palesztin – izraeli konfliktus

 • Legolvasottabb híreink

  • No results available
 • Keresztényüldözés a Közel-Keleten

 • Afganisztáni háború

 • Tajvani konfliktus

 • Örmény-azeri konfliktus

 • Időjárás

Biztonságpolitika

2016. 06. 13.

Amerikai tisztviselők leplezik a közvélemény előtt 9/11 szaúdi, izraeli szálait

2016. 06. 13.

John Brennan CIA igazgató és más amerikai tisztviselők igyekeznek elrejteni az izraeli és szaúdi szálakat a 9/11 terrortámadások kapcsán, jelentette ki az USA volt szaúdi nagykövete.

Springmann hangsúlyozta a Press TV-nek adott interjújában, hogy a kémfőnök állítása “abszolút téves”, mivel számos kulcsfontosságú amerikai politikus elismerte amerikai hírszerző ügynökségekkel egyetemben Szaúd-Arábia szerepét a támadásokban.

A szaúdiak ténylegesen részt vettek a 9/11 merényletben „vagy pénzen keresztül, vagy segítségen keresztül vagy a kormány magas szintű részvételén keresztül, vagy jó összeköttetésben álló gazdag személyeken keresztül”, mondta Michael Springmann, az USA volt szaúdi nagykövete.

A szaúdiak ténylegesen részt vettek „vagy pénzen keresztül, vagy segítségen keresztül vagy a kormány magas szintű részvételén keresztül, vagy jó összeköttetésben álló gazdag személyeken keresztül”, tette hozzá.

Szaúd-Arábiának a 2001. szeptember 11-i terrortámadások kapcsán betöltött szerepéről májusban robbantak ki viták, amikor az amerikai szenátus elfogadott egy törvényjavaslatot, amely lehetővé tette a 9/11 áldozatainak családtagjai számára, hogy pert indítsanak a rijádi rezsimmel szemben a tragikus esemény okozta károk miatt.

A New York Post egy múlt hónapban megjelentetett riportjában azt állította, hogy az amerikai kormány legmagasabb szintjein szándékosan leplezi Szaúd-Arábia részvételét.

A leplezés mértéke túllép a 2002-ben kiadott szeptember 11-ről szóló kongresszusi jelentés 28 oldalának eltussolásán, jegyzi meg a riport.

Rámutatva a Joint Terrorism Task Forces (JTTF) azon washingtoni és san diegoi ügynökeivel, valamint olyan rendőrségi nyomozókkal készített interjúkra, akik az esetet vizsgálták, a Post azt írta: “Gyakorlatilag minden szál a washingtoni szaúdi nagykövetséghez vezetett vissza, valamint a Los Angelesben lévő szaúdi konzulátushoz.”

Springmann szerint a CIA és a kongresszus lezárhatná a vitákat azzal, ha egyszerűen feloldja a jelentés minősített részét.

 “Ők is fel tudják oldani, nem kell a végrehajtó hatalomra várniuk, mint John Brennanre vagy Barry Obamára” (Barry az elnök beceneve), jegyezte meg az elemző, hozzátéve, hogy Obama tett ígéretet e tekintetben, de nem valószínű, hogy teljesíti.

Az Amerikai Nemzeti Hírszerzés igazgatójának a hivatala jelenleg felülvizsgálja a 28 oldalt, hogy eldöntsék, nyilvánosságra hozható-e.

„Amitől ők félnek “, érvelt Springmann, az az, hogy “lényegében a szaúdiak megpróbálják teljes egészében eladni az amerikai kötvényeket és ezzel zsarolnak, mint amit az Egyesült Nemzetekkel és annak feketelistájával a Jemenben folytatott szaúdi terrorizmus kapcsán tettek.”

Rijád azzal fenyegetett, hogy 750 milliárd dollár értékben amerikai értékpapírokat és egyéb pénzeszközközöket adhat el, ha összekötik azokkal a halálos támadásokkal, melyekben mintegy 3.000 embert megöltek.

Az ENSZ felvette a gyermekjogi feketelistára Szaúd-Arábiát miután kiadott egy jelentést, melyben megállapította, hogy 60 százalékban az arab koalíció felelős a jemeni konfliktus kiskorú – 785 halálos és 1168 sebesült – áldozataiért. A dokumentum emellett arra is rámutatott, hogy a koalíciós támadások felét iskolák és kórházak ellen hajtották végre. De hamar levették Szaúd-Arábiát a listáról, miután az megfenyegette az ENSZ-t, hogy leállítja a világszervezet programjainak támogatását.

Springmann megjegyezte, hogy bár a szaúdi szálak láthatók a támadások során, de Izrael szerepét sem lehet a támadásoknál figyelmen kívül hagyni.

Orientalista.hu – (Persianews.vcp.ir, Press TV)

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑