Cadmus fordítás Cadmus
Afganisztán

2017. 07. 03.

Amerikaiak uránt lopnak Afganisztánból

2017. 07. 03.

Az afgán parlament Helmand tartományból származó tagja és helyi lakosok megerősítették a Sputnik afganisztáni szerkesztőségének, hogy az amerikai hadsereg Helmand tartomány Hanasin faluja mellől uránt és más ritka elemet, illetőleg természeti forrást csempész ki.

Helmand az ország egyik leginkább zavargásokkal terhes tartománya, és ott van Afganisztán bányászati központja. Négy uránium, mágnesvasérc, apatit és antracit réteg található a térség déli részén, Hanasin falunál, 160 kilométer távolságra a pakisztáni határtól.

.

A NASA becslése szerint mindent összevéve 81,2 milliárd dollár értékű rétegekről van szó.

Az urán korábban a tálibok kezében volt. Azóta azonban, hogy külföldi csapatok légitámaszpontokat építettek a szomszédos Garmszi falu mellett, a lelőhelyek az ő felügyeletük alá került.

Egy helyi ember elmondta:

„Az amerikaiak és britek itt dolgoznak. Senki nem tudta, miért jönnek épp ide. Azt állították, hogy a terror ellen harcolnak, de a terrorizmus helyzete csak romlott, amióta itt vannak. Urániumot bányásznak és kicsempészik.

Több helyi lakos egyöntetű elmondása szerint amerikai katonák éjjel teherautókkal szállítják el az uránt, majd teherszállító gépekre teszik, „semmit nem hagyva az afgánoknak”.

Egy másik hozzátette:

„Biztonsági okokkal igazolják jelenlétüket. De amit tesznek, az semmi más mint rablás és lopás.”

Orientalista.hu  – Lovasistvan.hu, Sputniknews

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑