Cadmus fordítás Cadmus
Izrael

2016. 08. 24.

Amikor Kerry még Kohn volt – avagy az amerikai külügyminiszter zsidó gyökerei

2016. 08. 24.

John Kerry amerikai külügyminiszter zsidó származásáról közölt cikket a Haaretz izraeli lap, mely szerint a magasrangú tengerentúli politikus 2004-ben tudta meg azt, hogy nagyapja zsidó volt, abban az évben, amikor indult az elnökválasztáson is.

Az újság szerint az írnek hangzó Kerry vezetéknévnek valójában köze nincs az írekhez – dacára annak, hogy a politikusnak anyai ágon valóban vannak angolszász nemesi felmenői –, hanem nagyapja kreálmánya, aki még az egykori Osztrák-Magyar Monarchiából származott el az Újvilágba.

Kerry nagyapja Amerikában Frederick A. Kerry néven volt ismert, azonban ez felvett név, eredetileg a Fritz Kohn névre hallgatott, és a mai Csehország területén látta meg a napvilágot. A sokkal angolosabb hangzású Kerry nevet akkor vette fel, mikor majd’ száz évvel ezelőtt eldöntötte, hogy kiköltözik az Egyesült Államokba, azt remélve, hogy így kedvezőbben bírálják el bevándorlási kérelmét – és számításai láthatóan be is jöttek.

John Kerry egyébként 2013-ig Massachusetts szenátoraként dolgozott, azóta pedig Obama alatt külügyminiszterként teljesíti feladatait, melyekbe adott esetben a Szíriában és Irakban tevékenykedő terrorszervezetek aktív támogatása, vagy az egyes békés kelet-európai országok belpolitikájába való erőteljes beavatkozás is belefér.

Az államférfi egyébként nem az első amerikai külügyminiszter, aki zsidó gyökerekkel büszkélkedhet: egyik elődje, Madeleine Albright még 1997-ben tudta meg, hogy négy nagyszülőjéből három zsidó volt.

A Haaretz beszámol arról is, hogy a politikus öccse, Cameron át is tért, és zsidóvá lett azután, hogy összeházasodott egy zsidó lánnyal, Kathy Weinmann-nal.

John Kerrynek apai ágon egyébként nemcsak nagyapja, hanem nagyanyja is zsidó származású: a Budapesten könyvelőként dolgozó Fritz Kohn ugyanis a budapesti zsidó zenészlányt, Löwe Idát vette feleségül, az ő frigyükből született Richard Kerry, aki az Amerikai Egyesült Államok jelenlegi külügyminiszterének édesapja.

Orientalista.hu – Crusader

 

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑