Cadmus fordítás Cadmus
Izrael

2022. 02. 02.

Amnesty: Izrael apartheid állam

2022. 02. 02.

Az Amnesty International nevű nemzetközi jogvédő szervezet apartheid jellegű rendszernek nevezte Izraelt amiatt, ahogyan az állam a palesztinokat kezeli. Izrael erre válaszolva antiszemitának minősítette az Amnesty Internationalt.

A jogvédő szervezet egy kedden nyilvánosságra hozott 300 oldalas jelentésben írt arról, hogy milyen jogsértéseket követ el Izrael a palesztinokkal szemben – írta meg az Index.hu.

A dokumentumban felsorolták, hogy Izrael olyan „embertelen” cselekedetekért tartozik felelősséggel, mint például „a kényszerű áttelepítések, önkényes fogva tartások, kínzás, gyilkosságok és súlyos sérülések jogalap nélkül, az alapvető jogok és szabadságjogok megtagadása, valamint a palesztin népesség üldözése”. Ezzel pedig az Amnesty szerint „egy olyan rezsimet hoztak létre, amelyben szisztematikusan elnyomják a palesztinokat”.

Az Amnesty International következtetése szerint az izraeli állam egy alsóbbrendű, nem zsidó rasszcsoportként tekint a palesztinokra, és így is kezeli őket – áll a riportban, amelyben ennek nyomán apartheid jellegű rendszernek nevezték Izraelt.

A dokumentumot az izraeli külügyminisztérium tisztviselője már a nyilvánosságra hozatala előtt is „hamisnak és elfogultnak” nevezte. Lior Haiat, a külügyminisztérium szóvivője egy online sajtóbeszélgetésen azt mondta: az Amnesty „kettős mércét alkalmaz és démonizál azért, hogy kétségbe vonhassák Izrael létezésének legitimitását a zsidó nép hazájaként”.

Az izraeli külügyminisztérium később egy közleményt is kiadott, amelyben idézték a fenti szöveget, majd hozzátették azt is, hogy ezek azok az összetevők, amelyekből a modern kori antiszemitizmus létrejön.

A külügyminisztérium közleményét az Egyesült Államokban működő zsidó szervezetek is átvették, amelyek szerint az Amnesty dokumentuma csak arra alkalmas, hogy „táptalajt adjon az antiszemitáknak, akik a Föld egyetlen zsidó országát megpróbálják aláaknázni”, miközben a Dél-afrikai Köztársaság apartheid rendszerének szörnyűségeit is elbagatellizálják.

Azt egyébként a külügyminisztérium szóvivője is elismerte, hogy elsősorban az apartheid rendszeréhez való hasonlítással van problémájuk. Felidézte, hogy az Amnesty mellett két másik jogvédő szervezet – az izraeli B’Tselem, és a New York-i Human Rights Watch – is az Amnestyéhoz hasonló vádakat fogalmazott meg Izraellel szemben, de ezekben a jelentésekben nem vontak párhuzamot az apartheiddel.

Hétfőn, a dokumentum nyilvánosságra hozatala előtt egyébként az amerikai külügyminisztérium is elhatárolódott az Amnesty International kijelentéséről. Ned Price, a minisztérium szóvivője úgy fogalmazott: az, hogy Izraelt apartheid jellegű rendszernek nevezték, „olyan nyelvezet”, amelyet ők „sosem használtak volna”.

A másik oldalról nézve viszont az izraeliek közel sem először vádolnak meg antiszemitizmussal olyan személyeket vagy szervezeteket, amelyek kritikákat fogalmaznak meg azzal szemben, hogy miként kezelik a palesztinokat. Legutóbb például Emma Watson színésznő kapta nyakába ezt a vádat amiatt, hogy kitett egy, a palesztinokkal való szolidaritásról szóló posztot az Instagram-oldalára.

Index

Megosztom:

, , , , , , , , , ,
Back to Top ↑