Cadmus fordítás Cadmus
Lapszemle

2017. 10. 28.

Ankara békülékeny gesztusa Berlinnek

2017. 10. 28.

NÉMETORSZÁG TOVÁBBI FOGLYOK SZABADON ENGEDÉSÉT VÁRJA

Szokatlan, békülő hangnemű diplomáciai lépésre szánta el magát a napokban Ankara Berlinnel kapcsolatban, amikor bejelentették egy német emberi jogi aktivista szabadon engedését. Berlinben értékelik a „bátorító” gesztust, azonban arra csak a török–német viszony helyreállításának első lépéseként tekintenek.

Németország és Törökország hagyományosan jó diplomáciai kapcsolatot tartott fenn egymással az elmúlt évtizedekben, és bár az emberi jogi kérdések kapcsán Berlinben is elhangzottak a kötelezően kritikus hangok Ankarával szemben, az utóbbi években mégiscsak Angela Merkel kormánya volt az egyik legnagyobb támogatója Törökország uniós csatlakozásának.

A tavaly nyári puccskísérletet követő bebörtönzések és tisztogatások azonban mély sebeket ejtettek Ankara és az európai országok diplomáciai kapcsolataiban. A csoportos bebörtönzések miatti nyugati kritikák ráadásul kapóra jöttek Recep Tayyip Erdogan török államfőnek, aki áprilisban az elnöki jogköreit kiszélesítő referendum előtti kampányidőszakban előszeretettel sza­pulta az u­niós országokat. Az igazi hangsúlyváltás ugyanakkor jóval a török referendum után, július végén következett be a török–német diplomáciai viszonyban, az utolsó csepp a pohárban pedig egy német emberi jogi aktivista ankarai bebörtönzése volt.

Peter Steudtnert terrorszervezet támogatásának gyanújával vették őrizetbe az Amnesty International nemzet­közi jogvédő szervezet törökországi igazgatójával és más aktivistákkal együtt, amikor egy kiberbiztonsági és adatkeze­lési tréningen vett részt. A vádirat értelmében a „titkos gyűlés” résztvevői­nek az volt a céljuk, hogy az ellenzéki Köztársasági Néppárt (CHP) jú­nius közepén indított és heteken át tartó tilta­kozó „igaz­ságmenetéből” a 2013-as Gezi parki tüntetésekhez hasonló, „erőszakot és társadalmi káoszt” alakítsanak ki.

Elhagyhatta a börtönt az aktivista | Fotó: MTI/AP Emrah Gürel

Az Amnesty International leszögezte, hogy nyilvánvalóan politikai indítta­tású vádeljárásról van szó, amely a törökor­szági bíráló hangok elhallgattatására irányul. Berlin és Stockholm felszólította a török kormányt, hogy bocsássa szabadon az aktivistákat, az Amnesty pedig képtelenségnek minősí­tette az ellenük emelt, terrorizmusvádakat. Szerdán a török bíróság a tizenegy vádlott közül elrendelte nyolc, köztük egy német emberi jogi aktivista szabadlábra helyezését.

A német kormány üdvözölte az aktivista elengedését, ugyanakkor Sigmar Gabriel külügyminiszter nyomatékosította: Berlin továbbra is ragaszkodik a politikai okokból fogva tartott többi német szabadlábra helyezéséhez. Hangsúlyozta: ezekben az ügyekben is lankadatlanul küzdenek az érintettek szabadságának visszaszerzéséért.

A rea­gálások egyike sem utalt azoknak a szankcióknak a sorsára, amelyekkel az aktivista bebörtönzése után szorongatták meg a török turizmust.

Orientalista.hu – Magyar Idők

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑