Cadmus fordítás Cadmus
Diplomácia

2016. 06. 16.

Ankara nem tartotta a szavát, marad a vízumkötelezettség

2016. 06. 16.

Törökország nem teljesítette az unió feltételeit a határidőig, így továbbra is csak vízummal utazhatnak Európába a török állampolgárok.

Az Európai Unió és Törökország által ratifikált egyezmény alapján összesen hetvenkét feltételt kellett volna teljesítenie Ankarának, hogy a török állampolgárok vízummentességet kapjanak az Európai Unió területén. A török kormány viszont a határidő lejártával nem teljesítette az egyezményben lefektetett feltételeket.

„Törökországnak meg kell felelnie az útiterv fennmaradó feltételeinek ahhoz, hogy eltörölhessük a török állampolgárok vízumkötelezettségét” – mondta az unió migrációért felelős biztosa, Dimitrisz Avramopoulosz.

A vízummentességet a migránsok visszafogadásáért cserébe kérték a törökök. Az alku ezen részét azonban sok uniós tagállamban bírálták. Nem áll jól az unión kívűlről áttelepítendő menekültek ügye sem.

„Eddig mindössze 7272 embert telepítettek át, pedig 22,504-ben egyeztünk meg. Őket Törökországból, Libanonból és Jordániából kellene elvinni „– tette hozzá Avramopoulosz.

Az unió a török vízumliberalizációért azt is elvárta volna, hogy Ankara ne használja a terrorellenes törvényeket az ellenzékiek elhallgattatására. Ezzel szemben az új terrorellenes törvényre hivatkozva több kurd származású ellenzéki képviselőnek megvonta a mentelmi jogát.

Orientalista.hu – Zenobia

Megosztom:

,
Back to Top ↑