Cadmus fordítás Cadmus
Palesztina

2023. 05. 20.

Arab országok tiltakoznak a Jeruzsálem-napi szélsőséges cionisták megnyilvánulásaik ellen

2023. 05. 20.

Szaúd-Arábia határozottan elítéli, hogy az izraeli kormány egyik tagja, a parlament több tagja, valamint az izraeli rendőrség védelme alatt álló számos szélsőséges csütörtökön, a “Jeruzsálem napon megrohamozták az Al-Aksza mecsetet” – közölte a királyság külügyminisztériuma pénteken. Több más arab ország és szervezet, valamint Washington is megszólalt az ügyben.

A minisztérium megerősítette, hogy Szaúd-Arábia “kategorikusan elítéli az effajta jogsértéseket és minden hasonló provokatív akciót”, kiáll a palesztin nép mellett, és támogat minden olyan erőfeszítést, amelynek célja egy “igazságos és átfogó megoldás a palesztin kérdésre”.
Az al-Arabíja dubaji székhelyű pánarab hírportál összefoglalója szerint az Egyesült Arab Emírségek, Bahrein és az Iszlám Konferencia Szervezete hasonló tartalmú közleményeket adott ki.

Csütörtökön zsidó nacionalista szélsőségesek ezrei lepték el Jeruzsálem utcáit, és izraeli zászlókat lobogtatva arabellenes jelszavakat skandáltak, több helyen is palesztinokra támadtak. Izraelben hagyományosan ezen a napon zászlós menettel arra emlékeznek, hogy 1967-ben a zsidók elfoglalták a város keleti felét.

A demonstrálók botokkal és üvegekkel dobálták meg a külföldi újságírók gyülekezési pontját a Damaszkuszi-kapunál.

A hatóságok előzőleg több mint háromezer rendőrt vezényeltek az óvárosba, tartva az esetleges erőszakcselekményektől.

Az Egyesült Államok külügyminisztériumának szóvivője azt közölte pénteken: Washington “egyértelműen” ellenzi a rasszista nyelvezet bármilyen formáját. “Elítéljük az olyan gyűlölködő szólamokat, mint amilyen a jeruzsálemi felvonuláson elhangzott “Halál az arabokra!” – írta Matthew Miller hivatalos Twitter-bejegyzésében.

Az ENSZ közel-keleti megbízottja, Tor Wennesland ugyancsak pénteken kijelentette: nyugtalanítja az esemény egyes résztvevőinek “bujtogató és rasszista kántálása”, és elítélte az újságírók elleni támadásokat.

MTI

Megosztom:

, , , , , , , , , ,
Back to Top ↑