Cadmus fordítás Cadmus
Palesztina

2017. 08. 16.

Áramkimaradások teszi pokollá az életet a Gázai övezetben

2017. 08. 16.

A nyári hőségben még jobban szenvednek a Gázai övezet lakói az őket hónapok óta sújtó áramkimaradások miatt. A családok csak annyi élelmiszert vesznek egyszerre, amely egy napra elegendő, mert a hűtőiket már nem tudják használni.

Az energiaválságot a Palesztin Hatóság és az övezetet irányító radikális iszlamista Hamasz közötti hatalmi harc okozza. Ramallah júliusban kérte arra Izraelt, hogy csökkentse az áramellátást a területen, hogy együtt helyezhessék nyomás alá a Hamaszt. Így jelenleg a szükséges mennyiségnek mintegy a harmada jut csak el a Földközi-tenger mentén fekvő földsávon élőkhöz.

– Alig két órán át van csak áram. Alig tudjuk feltölteni a mobiltelefonjainkat. Ez így nem élet. Korábban napi nyolc órán át is volt áram, most csak két órán át van- mit lehet két óra alatt csinálni? Nem sokat…

– panaszkodik egy hán júniszi asszony.

A Palesztin Hatóság már többször felszólította a Hámaszt, hogy adja át a terület ellátását.

– Szükségünk lenne a ventilátorokra, de nem tudjuk őket használni áram nélkül. Kartonokkal legyezzük magunkat, és a nappaliban gyűlünk össze, mert a többi szoba túl meleg – állítja egy, a Shati menekülttáborban élő fiatalember.

Az ENSZ szerint kétmillió gázai szenved a hatalmi harctól, amely miatt nincs elég áramuk, nem jutnak létfontosságú egészségügyi ellátáshoz és tiszta ivóvízhez sem.

Orientalista.hu – Euronews

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑