Cadmus fordítás Cadmus
Sport

2017. 09. 03.

Asgabatban minden készen áll az Ázsiai Játékokra (videó)

2017. 09. 03.

Türkmenisztán fővárosa, Asgabat az ötödik Ázsiai Fedett Pályás és Harcművészeti Játékokra készül. A pánkontinentális sportesemény szeptember 17-én kezdődik, és már fel is épült az ötmilliárd dolláros új olimpiai falu. Ázsia és Óceánia legjobb versenyzői 21 sportágban méretik meg magukat 12 napon keresztül.

– Az olimpiai falu valamennyi helyszíne készen áll az 5. Ázsiai Fedett Pályás és Harcművészeti Játékokra

– mondta az Euronewsnak a rendezvény létesítményekért felelős igazgatóhelyettese, Dovlet Annajev.

Hatvanöt delegáció érkezik. Körülbelül 6000 atlétát, edzőt és technikai delegáltat várunk az eseményre.

A játékok logója Türkmenisztán egyik szimbóluma, az Akhal Teke ló. A jellegzetes türkmén fajta negyven méteres szobrát építették fel az olimpiai stadionban, a Guinness rekordok könyvébe is belekerült. A nyitó és záróceremónia az újonnan épült, 45 000 férőhelyes stadionban lesz. A tartalma egyelőre titok, egyvalami biztos – hogy nagyon látványos lesz.

– Szeptember tizenhetedikén óriási meglepetéssel várjuk a vendégeinke – ígérte Makszat Nazarov, a két rendezvény felelőse. – Biztosíthatom, hogy a show túlszárnyalja az előző olimpiai és ázsiai játékok megnyitóit is.

Az akkreditációs és formaruha központ is teljes gőzzel működik már. Tízezer formaruhát készítenek a résztvevőknek, ideértve a technikai stábot és az önkénteseket is. A hatféle egyenruhát ebben a központban igazítják a versenyzőkre. A tervezők a türkmén hagyományos viseletből indultak ki.

– Minden színnek megvan a saját jelentése. A sárga szín a Kara Kum sivatagot jelképezi, a bíbor az érett fügét, a kék – amit rajtam is lát – a Kaszpi-tengert.

– magyarázta Hojoguli Allov.

Az ugratólovas Fagija Zaripova a versenyekre készül. A lova az Akhal-Teke fajtához tartozik, amely több ezer éves, a föld egyik legrégebbi fajtája, a türkmén nemzeti büszkeség tárgya. Az Akhal-Teke lovak híresek a gyorsaságukról, kitartásukról és intelligenciájukról.

– A legnehezebb dolog legyőzni a stresszt – magyarázta a versenyző. – A ló azonnal megérzi a legcsekélyebb kételyt is. Ezért teljesen biztosnak kell lennem abban, hogy szépen eljutunk a végére, és nyerünk. Elejétől kezdve erre kell gondolnom.

Az ázsiai játékok megrendezésében először került sor egy közép-ázsiai városra – Asgabat mindent megtesz, hogy igazolja a döntést.

Orientalista.hu – Euronews

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑