Cadmus fordítás Cadmus
Pakisztán

2018. 11. 01.

Asia Bibi felmentése: rendbontások és tüntetések Pakisztánban

2018. 11. 01.

Zavargások és tüntetések kezdődtek Pakisztán valamennyi nagyobb városában, miután az ország legfelsőbb bírósága jogerősen felmentette a blaszfémia vádja alól – ezáltal pedig megmentette a halálbüntetéstől – a keresztény Asia Bibit. Civil jogvédők szerint a nő sorsát illetően csak akkor nyugodhatunk meg teljesen, ha sikerül épségben elhagynia az ázsiai országot.

Nem sokkal azután, hogy a Pakisztáni Legfelsőbb Bíróság szerda reggel felmentette a blaszfémiával vádolt keresztény nőt, Asia Bibit, zavargások, majd utcai tüntetések kezdődtek az ázsiai országban.

A Catholics in Pakistan nevű Facebook-oldal azt közölte: minden nagyobb városban tiltakozó megmozdulások kísérték a bírósági – egyébként rendkívül örvendetes – döntést, a boltok nagy része bezárt. Az oldal által közzétett videón az látható, hogy az ítélet ellen tiltakozók egy forgalmas úton barikádot emeltek, textíliákat és gumikat gyújtottak fel. Az oldal közlése szerint a rendbontások Iszlámábád, Lahore és Karacsi városokban voltak a legerőteljesebbek. Az oldal a pakisztáni keresztényekért és az ország békéjéért folytatott imádságra kért mindenkit.

A brit The Guardian képes összefoglalót közölt YouTube-csatornáján, mely a tiltakozások békés és indulatosabb formáit egyaránt bemutatta – köztük azokat a tüntetőket, akik halált követelnek az iszlám vallás szerinti blaszfémia elkövetőire.

A helyzetre rálátó keresztény jogi aktivisták az S4C.Newsnak egymástól függetlenül úgy értékelték Asia Bibi helyzetét, hogy évek óta az most először biztató, ugyanakkor nem lehetünk teljesen nyugodtak a keresztény nő sorsát illetően, csak azt követően, hogy biztonságban, élve kijutott Pakisztánból.

S4C.news

Megosztom:

, , , , , , ,
Back to Top ↑