Cadmus fordítás Cadmus
Szíria

2016. 02. 22.

Assad: 80 ország támogatja valamilyen módon a terroristákat Szíriában

2016. 02. 22.

Több mint 80 ország támogatja valamilyen módon a terrorista csoportokat Szíriában – mondta a közel-keleti ország elnöke, Bashar Al-Assad az El País című spanyol napilapnak adott interjújában.

“Néhányan közvetlen módon pénzzel, logisztikai támogatással, fegyverekkel vagy harcosokkal. Más országok politikai támogatást nyújtanak nekik a különböző nemzetközi fórumokon” – fogalmazott az elnök az újság honlapján szombaton megjelent interjúban, amelyet abból az alkalomból készített a madridi lap, hogy a jövő hónapban lesz a szíriai polgárháború kezdetének ötödik évfordulója.

A háború egyik következményeként az Iszlám Állam nevű dzsihadista szervezet ellenőrzése alá vonta Szíria és Irak jelentős részét. Az ENSZ adatai szerint a harcok mintegy negyedmillió ember életét követelték, és 5 millióan hagyták el az országot, ezzel a második világháború óta példátlan migrációs válságot okozva.

Bashar Al-Assad szerint a szíriaiak a terroristák elől menekültek el az országból, nem a kormány elől, és joguk van bármikor visszatérni hazájukba. Kérdésre válaszolva elmondta, hogy nem kell következményekre számítaniuk. “Biztos vagyok abban, hogy a többség vissza akar térni” – fogalmazott.

Kifejtette: az, hogy megálljon a szíriai menekültek áradata, nem egyedül Szírián múlik. Példaként említette, hogy szerinte ehhez Európának fel kell oldania a Szíriára kivetett büntetőintézkedéseket, mert azokkal valójában nem a szíriai kormányt, hanem az embereket sújtják. Másrészt Törökországnak fel kell hagynia azzal, hogy terroristákat küldjön Szíriába – részletezte az elnök, hozzátéve, hogy szerinte a török és a katari kormány is elősegítette a konfliktust a közel-keleti országban.

Arra a kérdésre, hogy nem aggódik-e a civil áldozatok miatt, úgy válaszolt: “természetesen szomorúságot érzek minden ártatlan civil áldozat miatt, de ilyen a háború”. A háborúknak mindig a civilek fizetik meg az árát – tette hozzá az elnök, aki szerint nincs bizonyíték arra, hogy az oroszok civil célpontokat támadtak, az Egyesült Államok vezette koalíció légibombázásai viszont sok civilt meggyilkoltak Szíria északi részén.

Bashar Al-Assad szerint Szíriának szüksége van a nemzetközi támogatásra, és kiemelte az orosz, valamint az iráni segítséget, amely nélkül a hadsereg nem érte volna el a jelenlegi haladást Rakka és Aleppo tartományokban.

Orientalista.hu – Zenobia (MTI)

Megosztom:

,
Back to Top ↑