Cadmus fordítás Cadmus
Szíria

2016. 10. 15.

Assad: Aleppo visszafoglalása ugródeszka lehet

2016. 10. 15.

Aleppo visszafoglalása nagyon fontos ugródeszka lesz ahhoz, hogy a terroristákat Törökországba szorítsák vissza – jelentette ki Bashar Al-Assad szíriai elnök a Komszomolszkaja Pravda című orosz napilap online kiadásában pénteken közölt interjújában.

Mint mondta, Aleppo visszavétele stratégiai szintű, országos politikai győzelem lehet. Katonai, hadászati szempontból ugyan nem teszi lehetővé a szélsőséges an-Nuszra Front – újabb nevén Dzsabhat Fatah as-Sam – elszigetelését, ám fontos ugródeszka lesz más szíriai városoknak a terroristáktól való felszabadítása és a közvetlenül a török határon lévő Idlíb megvédelmezése felé.

Assad egy meg nem nevezett német forrásra hivatkozva azt állította, hogy több mint 300 ezer terrorista jutott el Szíriába Törökországon keresztül.

A szíriai vezető szerint az országában zajló háború Oroszország és a Nyugat konfliktusává vált. Mint mondta, a Nyugat, de különösen az Egyesült Államok a Szovjetunió széthullása után sem hagyott fel a hidegháborúval. Megítélése szerint a világban kialakult helyzet az egykori hidegháborúhoz hasonlít, amelynek egyik legfontosabb színtere az eszkalálódó szíriai konfliktus, a cél pedig az amerikai világhegemónia megőrzése. Az Egyesült Államok meg akarja akadályozni, hogy bárki is partnere lehessen a politikai vagy a nemzetközi színtéren, legyen az Oroszország vagy valamelyik nyugati szövetségese, ezért „háború szaga érződik a levegőben”, bár még nincs közvetlen katonai összeütközés – mondta.

Kulcsfontosságú az orosz segítség

Assad szerint a szíriai problémák forrása a terrorizmus, amellyel szemben Oroszország, Irán és a libanoni síita Hezbollah szervezet Damaszkusz legitim szövetségeseként, a többi ország pedig a terrorizmust támogatva avatkozott be.

„Az oroszok megértették, hogy a terrorizmus mindaddig folytonosan terjed, ameddig az amerikaiak, a nyolcvanas évek afganisztáni háborújától napjainkig biztosak abban, hogy a terrorizmus olyan adu, amelyet mindig be lehet dobni az asztalra” – vélte.

Állítása szerint az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezet még 2006-ban, az Egyesült Államok által megszállt Irakban jött létre „amerikai felügyelet alatt”. Ezt a kijelentését azzal indokolta, hogy az amerikaiak teljes ellenőrzésük alá vonták a Szíriával szomszédos országot, beleértve a börtönöket is, márpedig az „IÁ bandavezére és klikkje börtönben ült”.

„Az amerikaiak közvetett vagy közvetlen szerepet játszottak az IÁ létrejöttében” – jelentette ki. Assad elismerte, hogy Damaszkusz Moszkvától már a konfliktus kezdete óta kért és kapott támogatást – mi több, orosz katonai tanácsadók több évtizede vannak az országban –, ám a válság tavaly érte el csúcspontját. Az addig győztes szíriai hadsereg ellen egyre több szaúdi, török és katari támogatottságú külföldi terrorista harcolt, de Oroszország beavatkozása „kulcsfontosságú változást hozott az erőegyensúlyban” Damaszkusz javára.

Nem intervenció, invázió

Bashar Al-Assad „illuzórikusnak” nevezte az Egyesült Államok vezette koalíció tevékenységét, rámutatva, hogy Oroszország megjelenéséig az Iszlám Állam és az an-Nuszra Front folytatta előrenyomulását, egyre intenzívebbé vált a tagtoborzás, és a terroristák egyre több kőolajhoz jutottak, amelyet Törökországon keresztül értékesítettek. Úgy vélte, hogy Szíria szétverése mind Iránt, mind Oroszországot meggyengítené.

A szíriai elnök szerint Törökország nem intervenciót, hanem inváziót hajt végre országa ellen. Kijelentette, hogy Ankara, miként korábban, most is az Iszlám Államot és az an-Nuszra Frontot támogatja, mint ahogy az Iszlám Államból sarjadt, „mérsékelt” erőket is, mert Recep Tayyip Erdogan elnök vissza akarja állítani a régióban a török ellenőrzést.

Assad egyúttal üdvözölte az orosz–török közeledést, „Damaszkusz egyetlen reményét” arra nézve, hogy Moszkva meg tudja változtatni Ankara politikáját. Emellett úgy nyilatkozott, hogy Izrael, amely ellenségének tekinti Szíriát, támogat minden terroristát, aki Damaszkusz ellen támad, beleértve a titkos információk megosztását és szíriai hadsereg állásaira mért katonai csapásokat. Azért cselekszik így, mert meg akarja akadályozni a békefolyamatot Szíriával, ugyanis annak ára az Izrael által megszállt Golán-fennsík visszaadása lenne – mondta a szíriai elnök.

Orientalista.hu – MTI, MNO

Megosztom:

, ,
Back to Top ↑