Cadmus fordítás Cadmus
  • Húszik válaszcsapásai a Vörös-tengeren

  • Szíriai konfliktus

  • Palesztin – izraeli konfliktus

  • Legolvasottabb híreink

  • Keresztényüldözés a Közel-Keleten

  • Afganisztáni háború

  • Tajvani konfliktus

  • Örmény-azeri konfliktus

  • Időjárás

Közel-Kelet

2023. 01. 12.

Assad: az Ankara és Damaszkusz közötti közeledésnek a szíriai török “megszállás” befejezéséhez kell vezetnie

2023. 01. 12.

Az Ankara és Damaszkusz közötti mindenfajta közeledésnek, az orosz közvetítéssel folyó szíriai-török tárgyalásoknak “a szíriai török megszállás befejezéséhez kell vezetnie ahhoz, hogy gyümölcsözők lehessenek” – szögezte le Bassár el-Aszad szíriai elnök csütörtökön a damaszkuszi elnöki hivatal közleménye szerint.

A szíriai elnök csütörtökön Alekszandr Lavrentyevet, Vlagyimir Putyin orosz elnök szíriai különmegbízottját fogadta, és most első ízben szólalt meg a korábban egy évtizeden át jegelt, és csak a minap újrakezdett szír-török tárgyalások kérdésében.

December végén háromoldalú találkozót tartottak Moszkvában a török, szíriai és orosz védelmi miniszter részvételével. A szíriai háború 2011-es kezdete óta ez volt az első ilyen jellegű találkozó.

A szíriai elnök úgy vélte: az eredményesség érdekében a háromoldalú találkozókat a Damaszkusz és Moszkva közötti előzetes egyeztetésre és tervezésre kell alapozni, és a céljuk az kell legyen, hogy “véget vessenek Szíria török megszállásának és a terrorizmus támogatásának”.

A Ruandában tartózkodó Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter csütörtökön közölte: a három ország külügyminiszterének találkozójára “minél előbb, feltehetően már február elején” sor kerül.

December közepén Recep Tayyip Erdogan elnök jelentette ki, hogy esetleg találkozik szíriai partnerével, akivel 2011 előtt jó kapcsolatokat ápolt.

A Szíriával szomszédos Törökország már egy évtizede a legnagyobb politikai és katonai támogatást nyújtja a szíriai iszlamistáknak, köztük a Damaszkusz által “terroristának” bélyegzett iszlamista szervezeteknek.

Törökország 2016 óta három offenzívát indított Észak-Szíriában a kurd erők ellen, amelyek révén az ellenőrzése alá került egy határ melletti övezet, amit Damaszkusz “megszállásnak” nevez.

MTI

Megosztom:

, , , , , , ,
Back to Top ↑