Cadmus fordítás Cadmus
Szíria

2016. 12. 30.

Assad: Az ország stabilizálásának alapját képezheti a megállapodás

2016. 12. 30.

Basshar Al-Assad szíriai elnök szerint a csütörtök éjfélkor életbe lépő, orosz–török közvetítéssel létrejött tűzszüneti megállapodás első alkalommal képezheti tartós alapját az ország stabilizálásának – számolt be a Szíriában orosz parlamenti delegációval tartózkodó Konsztantyin Koszacsov a szíriai államfővel tartott csütörtöki találkozójáról. Recep Tayyip Erdogan közölte, hogy a fegyvernyugvás nyújtotta lehetőséget nem szabad elszalasztani, Washington pedig reméli, hogy a tűzszünetet teljes mértékben betartják.

Az orosz Szövetségi Tanács (felsőház) nemzetközi ügyekkel foglalkozó bizottságának elnöke elmondta, hogy Bashar Al-Assad szerint a tűzszüneti megállapodásra épülhet a Szíria stabilizálását követő politikai rendezési folyamat, vagyis az ország alkotmányának megreformálása és az új, törvényes szíriai hatósági szervek létrehozása.

Assad hozzáfűzte: elengedhetetlen, hogy a megállapodásokba bevonják a térség államait, a nyugati országokat, mindenekelőtt pedig az Európai Uniót.

A szíriai elnök emellett határozottan kiállt az Oroszországgal és más államokkal a konfliktus felek közötti tűzszünet megtartása érdekében tett közös erőfeszítések mellett.

Assad Vlagyimir Putyin orosz elnökkel folytatott telefonbeszélgetése során megerősítette, hogy kész betartani a tűzszünetre vonatkozó megállapodást – közölte a Kreml. A két elnök megállapodott abban is, hogy a Kazahsztánban indított béketárgyalások „fontos lépést jelentenek a válság végső rendezése felé” – derül ki az orosz közleményből.

Valíd Moallem szíriai külügyminiszter az állami televízió élő adásában a nap folyamán elmondta, hogy „valós lehetőség” kínálkozik a politikai rendezésre a szíriai konfliktusban. Szerinte a fegyvernyugvási megállapodást aláíró iszlamista csoportok kötelessége, hogy elhatárolódjanak a korábban az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat kötelékébe tartozó Dzsabhat Fatah as-Sámtól (korábbi nevén an-Nuszra Front) és az Iszlám Államtól, valamint kijelentsék: nem állnak kapcsolatban ezekkel a szervezetekkel.

„Nem szabad elvesztegetni” a lehetőséget

A fegyvernyugvás nyújtotta lehetőséget nem szabad elszalasztani – jelentette ki ankarai sajtótájékoztatóján Recep Tayyip Erdogan. A török elnök megköszönte Oroszországnak a tűzszünet érdekében tett erőfeszítéseit, amelyek – mint fogalmazott – légi csapásokat is magukban foglaltak.

A török államfő szerint a kazah fővárosba, Asztanába szervezett Szíria-konferencia nem helyettesíti, hanem kiegészíti majd a szíriai rendezést szolgáló genfi béketárgyalásokat.

„Az adódó lehetőséget nem szabad elvesztegetni” – mondta Erdogan, aki egyben háláját fejezte ki a fegyvernyugvás miatt a tárgyalásokon részt vevő feleknek, külön említve Oroszországot.

Washington reméli, hogy a szíriai tűzszünetet teljes mértékben betartják – közölte Mark Toner, az amerikai külügyminisztérium szóvivője. Hozzátette: az orosz–török megállapodáson nyugvó tűzszünet kedvező fejlemény, az Egyesült Államok üdvözöl bármilyen olyan erőfeszítést, amely véget vet az erőszaknak, életeket ment és megteremti a feltételeket az eredményes politikai párbeszédhez. A szóvivő kifejezte Washington reményét, hogy a fegyvernyugvást a konfliktus összes résztvevője tiszteletben fogja tartani.

Egyeztettek a béketárgyalásokról

Üdvözölte a szíriai általános tűzszünetet Staffan de Mistura, az ENSZ szíriai különmegbízottja – közölte a diplomata hivatala.

De Mistura üdvözli a szíriai kormány és a vele szemben álló fegyveres erők közötti tűzszünetet, és reményét fejezte ki, hogy a megállapodás lehetőséget biztosít humanitárius segélyek eljuttatására a civilek számára – tudatta a közlemény.

Eközben az orosz külügyminisztérium közölte: Szergej Lavrov orosz és Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter telefonon egyeztetett a szíriai konfliktus rendezését célzó, a kazahsztáni Asztanában tervezett béketárgyalásokról. A két tárcavezető egyetértett abban, hogy a tűzszünetet Iránnal és az ENSZ szíriai különmegbízottjával kell koordinálni.

Az eddigi értesülések szerint a kazahsztáni fővárosban január közepén kezdődnek szíriai béketárgyalások Oroszország, Irán és Törökország részvételével. Szergej Lavrov korábban felvetette, hogy Egyiptom is csatlakozhatna a megbeszélésekhez.

Az orosz külügyminisztérium hozzátette, hogy Lavrov iráni hivatali kollégájával, Mohamed Dzsavád Zaríffal is beszélt telefonon, az asztanai béketárgyalások kérdését vitatták meg.

Nem vonatkozik a terrorcsoportokra

Vlagyimir Putyin és Recep Tayyip Erdogan egyetértett abban, hogy a tűzszünetet nem terjesztik ki a terrorista csoportokra – adott tájékoztatást a Kreml az orosz elnök és a török államfő telefonhívásáról.

Az orosz elnöki hivatal szerint a két államfő elégedettségét fejezte ki az elért megállapodással kapcsolatosan. Putyin és Erdogan hangsúlyozta, hogy fokozni kell a terrorellenes együttműködést Oroszország és Törökország között. Megjegyezték, hogy a fegyvernyugvás nem terjed ki a terrorista csoportokra, elsősorban az Iszlám Államra (IÁ) nem vonatkozik. Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter korábban közölte: bármely csoport, amely nem tartja be a tűzszünetet, ugyanúgy terroristának fog minősülni, mint az Iszlám Állam.

Az orosz elnök csütörtökön jelentette be, hogy éjféltől tűzszünet veszi kezdetét Szíria területén. A bejelentést a szíriai hadsereg is megerősítette, hangsúlyozva, hogy a fegyvernyugvás nem vonatkozik az Iszlám Állam és a Dzsabhat Fatah Al-Sham (korábbi nevén an-Nuszra Front, az al-Kaida szíriai ága) nevű terrorszervezetekre.

A tűzszünet támogatását több, török támogatású ellenzéki csoport jelezte. A Szabad Szíriai Hadsereg (FSA) nevű, több fegyveres csoportot tömörítő ernyőszervezet szóvivője viszont azt is hozzátette: a fegyvernyugvás az IÁ mellett az észak-szíriai kurd fegyveres erőkre, a Népvédelmi Egységekre (YPG) sem vonatkozik. Az YPG-t Törökország terrorista csoportnak tekinti.

A SZSZH szóvivője kijelentette azt is, hogy a kurd fegyveresek politikai szárnya, a Demokratikus Unió Pártja (PYD) nem vesz részt a szíriai konfliktus megoldását célzó, Asztanában tervezett béketárgyalásokon.

Az észak-szíriai kurdok és szövetségeseik éppen csütörtökön fogadták el az észak-szíriai önigazgató térségeik föderális kormányzati rendszerének alapokmányát, az úgynevezett társadalmi szerződést. A kurdok az idén márciusban jelentették be, hogy föderációba tömörülnek, ami ellen Ankara tiltakozott a leghevesebben.

Az orosz légierő bombázta Bábot

A Dogan török hírügynökség csütörtökön arról számolt be, hogy orosz gépek bombázták a török hadsereg és szíriai iszlamista szövetségesei által ostromlott, az IÁ kezén lévő észak-szíriai Báb városát. Az orosz légierő vélhetően első ízben hajtott végre légicsapásokat az Észak-Szíriában beavatkozó török csapatok támogatására.

Megfigyelők szerint a földrajzilag stratégiai elhelyezkedésű várost azért akarja Ankara bevenni, hogy ne kerüljön az YPG kezére, mert így a kurdok összekapcsolhatnák a török határ mentén húzódó észak-szíriai területeiket.

Orientalista.hu – (MNO, MTI)

Megosztom:

, , , , , , , , , , , , ,
Back to Top ↑