Cadmus fordítás Cadmus
Szíria

2015. 03. 26.

Assad: Folytatni fogjuk a munkát egy második Szírián belüli tárgyalások megszervezése érdekében Moszkvában

2015. 03. 26.

Bashar Al-Assad elnök úr kijelentette, hogy Szíria azon dolgozik, hogy támogassa Oroszország erőfeszítéseit egy Szírián belüli tárgyalás sorozat második részének megtartása érdekében Moszkvában.

Az orosz főváros megszervezett egy tárgyalás sorozatot január 26-29 között, ami egy asztalhoz ültette a szíriai kormányzat és a politikai ellenzék vezetőit és pártjait.

A megbeszéléseket egy szíriai felek közötti párbeszéd előkészítéséért folyó konzultáció keretében tartották, hogy megoldást keressenek az országban zajló válsághelyzetre. A megbeszélések azzal értek véget, hogy a kormány küldöttsége és az ellenzék néhány képviselője megegyezett, hogy rendezési elveket állítanak össze Oroszország javaslatai alapján.

A rendezési elvek, amelyeket “moszkvai irányelveknek” hívnak kijelentik, hogy fenn kell tartani Szíria szuverenitását és egységét, harcot kell folytatni a terrorizmus ellen, a válságot békésen és politikai úton kell megoldani, mindenféle külföldi beavatkozás nélkül.

A folyamatos orosz erőfeszítéseket vasárnap vitatták meg az Al-Assad elnök úr és Azmatullah Kolmohammadov orosz különleges megbízott közötti megbeszélésen, amelyen részt vettek mindkét oldal delegációi. A találkozón kijelentették, hogy szükség van az összehangoltságra és konzultációra Moszkva és Damaszkusz között, hogy az erőfeszítéseik sikeresek legyenek.

A legfontosabb lépés egy sikeres befejezéshez, mondta az elnök úr, a megegyezés egy tervezeten, ami kidolgozza a munkamódszert, az alapelveket amin a tárgyalásoknak alapulni kell és a mechanizmust ami garantálja a tárgyalások céljainak az elérését.

Al-Assad elnök úr kijelentette, hogy Szíria népe és kormánya bízik az orosz vezetésben és hisz a kitartó erőfeszítésekben, hogy megoldást találjanak az országban zajló válságra.

Utalt azokra az akadályokra, amelyeket néhány közel-keleti és nyugati ország görget a politikai megoldás útjába, A legfőbb azok között az akadályok között, hogy az említett országok folytatják a vahabita terrorszervezetek támogatását minden lehetséges formában.

Az orosz megbízott nagyra értékelte a szíriai kormány nyitottságát a politikai kezdeményezésekre, kiemelte azokat a lépéseket amelyeket a kormányzat tett, hogy segítse a béke kezdeményezések sikerét, közötte a helyi megbékélési egyezményeket, amelyeket elértek.

Ez, közölte Kolmohammadov, megmutatja, hogy a szíriai vezetés valóban törekeszik az országban zajló vérontás megállítására minden lehetséges eszközzel.

A tárgyalásokon a találkozó során elhangzott, hogy bármilyen politikai folyamat szíriai sikeréhez tettek sorozatára van szükség nemzetközi szinten, amelyekben nyomást kell gyakorolni azokra az országokra, amelyek elutasítják a békés megoldást és vahabita terrorszervezeteket támogatnak annak érdekében, hogy felhagyjanak ennek az iránynak a követésével.

A megbeszéléseken részt vett Walid al-Moallem miniszterelnök-helyettes, külügy- és menekültügyi miniszter , Bouthajna Shaaban az elnök politikai és média tanácsadója, Fejszál Mikdad külügyminiszter-helyettes és Ahmad Arnusz külügyminiszteri tanácsadó.

Az orosz oldalról Alexander Kinshaka Oroszország damaszkuszi nagykövete és Vitalij Naumkin az Orosz Tudományos Akadémia Keleti Kultúrák Intézetének igazgatója vett részt a megbeszéléseken.

Orientalista.hu – Szíriai Arab Hadsereg (Forrás: Szíriai Arab Hírügynökség – SANA)

Megosztom:

, ,
Back to Top ↑