Cadmus fordítás Cadmus
Szíria

2016. 04. 02.

Assad hajlandó előre hozott elnökválasztást tartani

2016. 04. 02.

Dr. Bashar Al-Assad szír elnök hajlandó beleegyezni az előre hozott elnökválasztásba – ezt maga a szíriai elnök a mondta a RIA Novosztyi orosz állami hírügynökségnek adott, csütörtökön közölt interjújában.

Az előrehozott elnökválasztásokat illetően a szíriaiak véleménye a döntő, és ha megvan erre a “népakarat, akkor ez nem jelent számomra problémát” – mondta Assad. Egy ilyen lépésről Szíria közvéleményének kell állást foglalnia, nem a kormányzat vagy az elnök véleménye számít – hangsúlyozta.

Assad szerint Szíria számára a közvetlen elnökválasztás jelentené a jobb alternatívát az államfő parlamenti megválasztása helyett. Ezzel a választások szabadabbak lennének a különböző politikai erők befolyásától, és így teljes egészében csak a szíriai néptől függenének – vélekedett Assad, aki megerősítette, hogy “minden szíriai állampolgárnak a világ bármely pontján joga van szavazni”.

A szíriai fegyvernyugvást értékelve elmondta, hogy viszonylag jól sikerült, legalábbis jobban, mint azt sokan várták. Ugyanakkor Assad elvetette az ENSZ-békefenntartók szíriai jelenlétére vonatkozó elképzeléseket.

Az orosz haderőnek a terroristák ellen folytatott szíriai légicsapásairól szólva megállapította,  hogy a tények önmagukért beszélnek. “A terroristák, különösen az Iszlám Állam nevű dzsihadista szervezet erői megkezdték a visszavonulást” – mondta Assad.

Az elnök szerint a szíriai konfliktus kezdete óta Törökország és Szaúd-Arábia minden cselekedete agresszió volt. Úgy vélte, ez a két ország agressziót követett el mind politikai síkon, mind katonai téren a terroristák támogatásával és felfegyverzésével, a tüzérség közvetlen bevetésével, akárcsak a háborús bűncselekményekkel.

Recep Tayyip Erdogan török elnökkel kapcsolatban Assad úgy fogalmazott, hogy közvetlenül támogatja és pénzeli a terroristákat.

“Már rég elvesztettük a türelmünket és a reményünket, hogy ez az ember megváltozik. Ma már az Erdogan és a Szaúd-Arábia elleni harc a terroristák elleni küzdelem formájában nyilvánul meg. A török hadsereg, amely nem Törökország, hanem Erdogan hadserege, ma Szíriában harcol. Ők terroristák” – jelentette ki Assad.

Orientalista.hu – MTI

Megosztom:

, ,
Back to Top ↑