Cadmus fordítás Cadmus
Szíria

2023. 03. 16.

Assad nem találkozik Erdogannal, amíg Törökország nem vet véget Szíria megszállásának

2023. 03. 16.

Bashar Assad szíriai elnök csak akkor hajlandó találkozni török kollégájával, Recep Tayyip Erdogannal, ha Törökország kész visszavonni hadseregét Észak-Szíriából, és visszaáll a szíriai háború előtti helyzet.

“Ez lenne az egyetlen lehetséges fejlemény, amely lehetővé tenné a találkozómat Erdogannal. Különben mit érne egy ilyen találkozó, ha nem érnénk el vele a háború végleges lezárását Szíriában?” – mondta Assad, akit a libanoni Hezbollah síita szervezet al Manar nevű tévéállomása idézett csütörtökön.
A “errorizmust támogató Törökország általi törvénytelen megszállást emlegető szíriai elnöknek ez volt az utóbbi időben elhangzott legkategorikusabb állásfoglalása a kérdésben.

Az Ankara és Damaszkusz közötti kapcsolatok mélypontján Erdogan terroristának nevezte Assadot, és azt mondta, nem lehet béke Szíriában, amíg ő van hatalmon. Assad viszont korábban tolvajnak nevezte Erdogant, mert “ellopta” Szíria földjét.

Törökország a legnagyobb katonai és politikai szövetségese a szíriai iszlamista erőknek, amelyek északnyugaton még egy utolsó bázist az ellenőrzésük alatt tartanak. Ankara több tucatnyi bázist állított fel és több ezer katonát telepített Szíria északi részébe, akadályozandó az orosz erők által támogatott szíriai hadsereget a terület visszafoglalásában.

A két védelmi miniszter 2022 végén ült le egymással tárgyalni, ez volt az eddigi legmagasabb szintű találkozó a két szomszéd között 2011 óta, amikor az “arab tavasz” elérte Szíriát, és kitört a háború.

MTI nyomán

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑