Cadmus fordítás Cadmus
Diplomácia

2016. 03. 22.

Assad sorsáról csak a szír nép dönthet

2016. 03. 22.

Bashar Al-Assad szíriai elnök további sorsa nem része az ellenzékkel folytatott közvetett béketárgyalásoknak – jelentette ki hétfőn Bashar Al-Jaafari, Damaszkusz delegációjának a vezetője Genfben.

Jaafari, aki egyben Szíria ENSZ-nagykövete is, leszögezte:

a konfliktust rendezni hivatott politikai átmenet és Assad sorsa két különböző dolog.

A kormánydelegáció vezetője azzal vádolta meg a Szaúd-Arábia támogatta magukat ellenzéki csoportokat tömörítő Tárgyalási Főbizottságot (HNC), hogy időhúzás gyanánt nem adott választ a békefolyamatnak a damaszkuszi képviselet által felvázolt elveiről szóló javaslatokra. Úgy fogalmazott, hogy másfél hetet elpocsékoltak emiatt. Jaafari közölte, hogy küldöttsége mindeddig nem kapott az ellenzéki csoporttól semmilyen javaslatot a konfliktus rendezését illetően.

A szíriai ENSZ-nagykövet nehezményezte, hogy az Egyesült Államok és Oroszország vezette Szíriát Támogató Nemzetközi Csoport (ISSG) nem állította össze a terrorista csoportok nevét tartalmazó listát, a damaszkuszi küldöttség továbbra sem tudja, mely ellenzéki csoportokkal kellene tárgyalnia.

Hozzátette: lényegtelen mi a neve a fegyveres csoportoknak Szíriában, Damaszkusz szemében terroristák maradnak. Elmondta, a béketárgyalási folyamat sok tanácskozásból fog állni, előfeltételek és külföldi beavatkozás eshetősége nélkül.

Szalim al-Muszlat, a Tárgyalási Főbizottság szóvivője közölte, minél hamarabb eredményeket akarnak látni, és remélik, hogy “erőfeszítésekkel és nyomásgyakorlással” előremozdítják a tárgyalási folyamatot.

Jahíja Kodmani, a HNC helyettes koordinátora korábban közölte, már hétfőn vagy kedden átadják válaszaikat Staffan de Misturának, az ENSZ szíriai különmegbízottjának arra vonatkozóan, hogyan képzelik a politikai átmenetet.

Staffan de Mistura ENSZ megbízott, védelmébe vette az magát ellenzéknek nevezett HNC-t, és a kormánydelegációt figyelmezette, hogy jobban be kellene mutatnia az elképzeléseit a konfliktust rendező politikai átmenetről, és nem elég, ha csak a békefolyamat elveiről és eljárásbeli kérdésekről beszél.

Az ENSZ-megbízott azonban hétfőn közölte: a kormánydelegáció vezetője szerint még korai az említett átmenetről beszélni. Mistura szerint az ellenségeskedések leállítása és a humanitárius segélyek eljuttatása nem lesz tartós, ha nem történik előrelépés ennek kérdésében.

A Szíriát képviselő kormány delegáció több alkalommal is hangsúlyozta, hogy Bashar Al-Assad köztársasági elnök két éve demokratikus és szabad választásokon indult és a lakosság közel 80% rá szavazott. Assad sorsáról csakis a szírek dönthetnek hangoztatták a delegáció tagjai.

Orientalista.hu – MTI

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑