Cadmus fordítás Cadmus
Geopolitika

2016. 07. 22.

Assad szerint Erdogan saját, iszlamista céljaira használja a meghiúsult puccsot

2016. 07. 22.

Bashar Al-Assad szíriai elnök azzal vádolta meg Recep Tayyip Erdogan török államfőt, hogy saját, iszlamista céljaira használja fel a meghiúsult puccsot.

A Prensa Latina kubai hírügynökségnek adott, csütörtökön közzétett interjúban a szíriai elnök azt mondta, Erdogan „saját szélsőséges projektjét”, vagyis „a Muszlim Testvériség tervét” akarja megvalósítani.

Assad szerint ez „Törökországra és a szomszédos országokra, egyebek mellett Szíriára is veszélyes”. A szíriai államfő mindenesetre elhárította a kérdést, hogy örült volna-e a puccsisták győzelmének. Ehelyett elmondta, ez a „törökök ügye”, és a török népnek kell abban döntenie.

Hozzáfűzte, hogy az államcsínynél fontosabbak azok az intézkedések, amelyeket Erdogan és „klikkje” az utóbbi napokban meghoztak – beleértve a bírák és tanárok tömeges elbocsátásait.

Damaszkusz a több mint öt éve pusztító, szíriai háború kezdete óta azt rója fel az iszlamista-konzervatív török kormányzatnak, hogy az Assad megdöntésére törő terroristákat támogatja. A “szíriai ellenzék” egyik mérvadó politikai szervezetének számító Szíriai Nemzeti Koalíció (SZNK) székhelye Isztambulban található.

assad erdogan 2

A szíriai háború előtt kitűnő kapcsolat volt Damaszkusz és Ankara között. Ennek 2011-ben Erdogan vetett véget, mert Assaddal szemben, a fegyveres csoportok mellé állt.

Törökország területén jelenleg mintegy 2,7 millió szíriai menekült él. A több mint 280 ezer halálos áldozatot követelő, véres háborút megelőzően Damaszkusz és Ankara szövetségeseknek számítottak. A  kitűnő gazdasági és politikai kapcsolatokat Erdogan rúgta fel azzal, hogy az elmúlt öt évben biztosította a Szíriában tevékenykedő terrorszervezetek fegyveres utánpótlását.

Az AKP-hoz köthető személyek részt vesznek az Iszlám Állam által megszállt területekről származó olaj értékesítésében. A török kormány kiképző táborokat biztosított a fegyveres csoportoknak, akik erőszakkal kényszerítik a dél-törökországi táborokban élő szíreket a fegyveres kiképzésekre és a harcra.

Orientalista.hu – Zenobia (MTI nyomán)

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑