Cadmus fordítás Cadmus
Szíria

2017. 11. 08.

Assad szerint nem ért véget a háború Deir Ezzor felszabadításával

2017. 11. 08.

A háború nem ér véget a kelet-szíriai Deir Ezzor tartománynak az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezettől való megtisztításával – jelentette ki kedden a szíriai elnök, utalva arra, hogy a kormányerők és szövetségeseik következő célpontja a Washington támogatását élvező és Szíria területének több mint negyedét ellenőrző ernyőszervezet lehet.

Bashar Al-Assad elnök úgy fogalmazott, hogy a háborút azok ellen vívják, akiknek

„államok megosztása és meggyengítése”

– a célja.

Közölte azt is, hogy a terrorszervezetek elleni győzelmek meghiúsították az ország „szétdarabolására” vonatkozó terveket és a „terroristák céljait”.

A szíriai elnök az iráni legfelsőbb politikai és vallási vezető, Ali Hamenei ajatolláh külügyi tanácsadójával, Ali Akbar Velayatival folytatott találkozóján nyilatkozott így.

Bashar Al-Assad szír elnök é Ali Akbar Velayati Hamenei ajatollah külügyi tanácsadója

A szíriai államfő hozzátette:

a harcok addig folytatódnak, amíg újra megteremtik a biztonságot és stabilitást minden szíriai területen.

Assad kijelentéseivel arra utalhat, hogy az Oroszország, Irán és a libanoni Hezbollah síita szélsőséges szervezet támogatta Szíriai Arab Hadsereg az Egyesült Államok támogatását élvező, kurd többségű Szíriai Demokratikus Erők (SDF) ellen vonulhatnak, miután végeztek az Iszlám Állam elleni harccal Deir Ezzor tartományban.

A Reuters rámutatott, hogy a szíriai hadsereg főként az országot és az említett kormányzóság átszelő Eufrátesz nyugati partján vannak jelen, míg az SDF a folyó keleti oldalán ellenőriz kiterjedt területeket az olajban gazdag Deir Ezzor tartományban.

A Damaszkusz és a kurd erők közötti feszültségre utal az is, hogy a szíriai kormány korábban leszögezte:

megszállt területnek tekinti Rakkát, amelyet az SDF foglalt el az Iszlám Államtól.

Ali Akbar Velayati múlt hét pénteken közölte, hogy a szíriai erők hamarosan megindulnak a 3 évig az Iszlám Állam de facto szíriai fellegváraként működő Rakka felé. A külügyi tanácsadó egyúttal megvádolta az Egyesült Államokat, hogy fel akarja osztani Szíriát azzal, hogy az Eufrátesztől keletre állomásoztatja erőit.

A szíriai konfliktusban mások mellett Törökország is érintett. A kurd térnyerést aggodalommal figyelő Ankara főleg olyan szíriai iszlamista csoportokat támogat, amelyek állásaikat az észak-szíriai kurd ellenőrzésű területek közé ékelték be. A török hadsereg emellett bevonult a javarészt szélsőséges iszlamista csoportok által uralt Idlíb tartományba.

Orientalista.hu – Sinoda MTI nyomán

Megosztom:

, , , , , , , , , , , ,
Back to Top ↑