Cadmus fordítás Cadmus
Iszlám világ

2015. 04. 12.

Assad vagy Bagdadi? – Válaszút előtt az Iszlám világ

2015. 04. 12.

Szeretnék Önökkel megosztani egy számomra nagyon fontos észrevételt! Tekintettel arra, hogy együtt fordítottuk a “Szíriai Hírekkel” Assad elnök vallástudósok előtt tartott két órás beszédét Damaszkuszban, ami rendkívül nagy, de örömteli feladat volt, így körültekintően belemélyedtem a filozófiába és világnézetbe, amit Assad elnök képvisel.

Az észrevétel, amit most meg szeretnék osztani Önökkel a következő:

Mégpedig az, hogy Assad elnök reális, bölcs, humánus iszlám jövőképe gyökeresen ellentétbe áll Bagdadi megnyilvánulásával. Értem ezalatt azt, hogy Assad elnök a benne megnyilvánuló szellemiséggel és elszánt akarattal egy olyan erős, békés, szellemi értékekben gazdag iszlám világot tudna felépíteni és összefogni, ami újjászülető, felvirágzó és életképes. Egy abszolút reális iszlám jövőképet képvisel. Egy olyan iszlámot, ami XXI. század küszöbén képes a változásra, abból a szempontból, hogy talpon maradjon, életképes legyen és a kor szellemiségével lépést tartson.

Ezeknek az abszolút pozitív és bölcs “assadi” nézeteknek pontosan az ellenkezőjét képviseli Bagdadi. Tökéletes ellentétét. Olyan, minthogyha Bagdadi egy anti-Assad lenne. Egy anakronisztikus, antihumánus, romboló, degradáló, életellenes filozófiát képvisel Bagdadi.

Kérdem én, az amúgy is romokban heverő iszlám világnak melyik útra van szüksége? Az Assadi bölcsesség iszlám útjára vagy az életellenes Bagdadi útra?

Ha a Bagdadi utat választja az iszlám, akkor örökre elveszik és megsemmisül, ha az Assad-i utat választaná, akkor felvirágozhatna.

Miért van az, hogy Assad által “felvillantott” reális iszlám jövőképre hirtelen megjelenik egy ilyen romboló Bagdadi féle degenerált iszlám?

Talán csak nem érdeke valakinek, hogy az iszlám megsemmisüljön végleg, ahelyett, hogy az Assad-i “út” felélessze és felébressze és újjászülje az igazi iszlámot?

Talán ezért kellett megalkotni Bagdadit, hogy az Assadi “út”, a nagybetűs Damaszkuszi út, ahol az Ember megvilágosul ne tudjon elterjedni a nép körében?

Nem tudom. … de érzek valamit.

Orientalista.hu– Siroi Isi

Megosztom:

, ,
Back to Top ↑