Cadmus fordítás Cadmus
Geopolitika

2015. 09. 17.

Assad: Washington meg tudná fékezni az ISIS-t, ha akarná

2015. 09. 17.

Szíriában tovább zajlik a terrorizmus elleni harc, amíg az iszlamista Iszlám Állam, Nuszra Front és a többi szervezet létezik, addig nem is lehet más célja a damaszkuszi vezetésnek, mint ezeknek a terrorszervezetek megsemmisítése, ebben Damaszkusz mindenekelőtt Iránnal és Oroszországgal tud együttműködni – jelentette ki Bashar Al-Assad szíriai elnök.

 A megnövekedett támogatások és fegyveres szállítmányok miatt a Szíriában működő terrorista csoportok számos területet foglaltak el. Az ország nyugati, részére visszaszorult Szíriai Arab Hadsereg honvédő háborút vív.

Bashar Al-Assad szíriai államfő a közel-keleti országot hatalmába kerítő terrorizmus hátteréről és a szélsőséges szervezetek elleni fellépés lehetséges módozatai­ról beszélt az orosz állami médiának adott, tegnap nyilvánosságra hozott interjújában.

A Russia Today beszámolója szerint Assad kijelentette, hogy a szíriai hatóságok készek párbeszédet folytatni más politikai erőkkel, amennyiben az elősegíti a terrorista fenyegetés csökkentését és az ország stabilizálását – ahogy azt megtették „egyes fegyveres csoportokkal is bizonyos problémás körzetekben”.

Elengedhetetlen, hogy ezekkel a csoportokkal közös álláspontot alakítsanak ki az ország jövőjéről, egyúttal méltatta azt a közvetítő szerepet, amelyet Moszkva tölt be a szemben álló szíriai felek között.

A szíriai elnök kifejtette álláspontját a Nyugat szerepéről is a térségben. Assad szerint olyan csoportokat állítanak demokratikus ellenzéknek, akik szélsőséges iszlamista nézeteket vallanak és a mérgező ideológiákat terjesztenek most már Európa területén is.

Assad szerint a Nyugat a szélsőséges iszlamista szervezetek harmadik hullámát alkották meg az Iszlám Állam és a Nuszra Front létrehozásával.

„Az első két hullámot jelentő Muzulmán Testvériség és az al-Kaida után létrehozták a terroristák harmadik generációját.” – magyarázta Assad, majd hozzátette: ezekkel a terrorcsoportokkal nincs miről tárgyalni.

Az Egyesült Államok és szövetségesei, ha akarnák, meg tudnák semmisíteni az Iszlám Állam szervezetét. A jelenlegi helyzetben azonban kizárt dolognak tarja a szíriai elnök, hogy pont azok, akik támogatták és létrehozták a terrorszervezeteket, éppen azok fognak ellenük harcolni, mint Törökország, Szaúd-Arábia, Katar, Jordánia és a nyugati szövetségeseik.

Az szíriai elnök hozzátette, hogy a baráti országokkal együtt működik az ország, mindenekelőtt Oroszországgal és Iránnal, valamint Irakkal, amely ugyanúgy, a terrorizmus ellen vív harcot, mint Szíria.

A damaszkuszi kormány nyitott a többi országgal való együttműködésre. Bármelyik országgal hajlandóak együttműködni amennyiben komoly az elhatározásuk, hogy felvegyék a harcot a terrorizmussal.

Az Európát sújtó menekültválsággal kapcsolatban a szíriai elnök kijelentette: a probléma az, hogy az unió nem foglalkozik az újkori népvándorlás kiváltó okaival.  Ha az Európai Unió kormányai valójában aggódnának a menedékkérők magas száma miatt, akkor befejeznék a terrorszervezetek támogatását a Közel-Keleten és a menekültek hazatérhetnek, hogy szülőföldjükön kezdjenek új életet.

Orientalista.hu – Zennobia

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑