Cadmus fordítás Cadmus
Képgaléria

2015. 12. 15.

Asszír női harcosok az Iszlám Állam ellen

2015. 12. 15.

Babylonia-ban nincs megbánás, amiért otthagyta két gyermekét, és munkáját, hogy csatlakozzon egy keresztény női milíciához, és háborúba menjen az Iszlám Állam nevű terrorszervezet ellen. – irja az AINA

Az egykor fodrászként dolgozó 35 éves nő a Szíria északkeleti területein élő keresztyének közül való,  és hisz abban, hogy azzal, amit most tesz, a gyermekei számára biztosít egy szebb és biztosabb jövőt.

„Hiányzik nagyon Limar és Gabriella, és folyamatosan aggódom értük, hogy mi van, ha épp éhesek, szomjasak vagy fáznak. Ugyanakkor megpróbálom nekik megmagyarázni, hogy azért harcolok, hogy biztosítsam a jövőjüket.” – mesélte Babylonia egy interjú során.

Az asszony egy nemrégiben alakult szír keresztyén nőkből álló zászlóaljhoz csatlakozott, mely Hasakeh provinciában harcol az ISIS ellen, a Szíriában működő régebbi milíciák (YPJ, YPG, illetve a Kurd Népi Védelmi Egységek női tagozata) nyomdokait követve.

Egyelőre ez az új erő, mely magát a „Két Folyó Közötti Föld Női Védelmi Erői”-nek hívja magát, egyelőre  kicsi, körülbelül 50 jelölttel, akiket  az al-Qahtaniyeh városban található kiképzőtáborban készítenek fel a harcra, ugyanakkor ezen a szírek által lakott területen, a Tigris és az Eufrátesz folyók között  számtalan olyan nő van, aki alig várja, hogy harcba szállhasson a terroristákkal.

Érdemes megemlíteni, hogy eredetileg Babylonia férje volt, aki bátorította őt, hogy két, 9 illetve 6 éves gyermekeit hátrahagyva csatlakozzon a toborzást augusztusban kezdő milíciához. Mint maga is harcos mindig azt mondta feleségének: „Harcolj az ellen az eszme ellen, mely szerint a szír nők nem valók semmire a háztartás vezetésén és a sminkelésen kívül.”

„Gyakorló keresztény vagyok, és ha a gyermekeimre gondolok, sokkal erősebb vagyok, így  elszántabban tudok harcolni a Daesh ellen.”– mesélte az asszony.

.

A szír keresztyének a keresztyén vallás keleti ágát követik, és sokan közülük még Krisztus nyelvén, arámiul imádkoznak. Jelenleg az ország lakosságának körülbelül 15%-át teszik ki, ez számszerűen 1,2 millió főt jelent.

Az egység az első nagyobb  csatában a szintén nemrég alapított Szíriai Demokratikus Erőkkel közösen hajtotta végre, ez utóbbi egy olyan egység, melyben kurdok, arabok és keresztények vállvetve harcolnak a terrorizmus ellen. Ezen akció során visszafoglalták al-Hol stratégiailag igen jelentős városát.

„Életem első harca al-Hol környékén volt, de az ISIS itt közvetlenül nem támadta meg az egységünket.” – Meséli a 18 éves Lucia, aki feladta tanulmányait, hogy csatlakozhasson a milíciához. Ő és testvéer egyébként a családjuk ellenében léptek be a harcosok közé.

Egyelőre Kalasnyikovval harcolok, mivel még nem állok készen, hogy mesterlövészként segítsem a csapatot.” – mesélte szégyellősen a tinédzser, akinek nyakában egy fából készült kereszt lóg állandóan, ezzel mutatva, kit is követ.

Al-Hol elfoglalása, mely egy kulcsfontosságú útvonal mentén fekszik, az első jelentős győzelme volt a szíriai erőknek a térségben, melynek következtében az utóbbi hetekben további 200 falut is felszabadítottak a környéken.

Ormia, egy másik 18 éves lány mesélte, hogy mikor először a háború sűrűjében találta magát, nagyon megrémült.

„Rettegtem az ágyúk hangjától, de a félelmem hamarosan elszállt.” – mesélte – „Most pedig már arra vágyom, hogy a frontvonalban harcolhassak a terroristák ellen.”

A zászlóalj egy régi kiképzési program alapján kap felkészítést, mely katonai, állóképességi és elméleti tudást is ad. Mivel a nők még elég kevés harci tapasztalattal rendelkeznek, ezért leginkább arra koncentrálnak, hogy védelmezzék Hasakeh provincia keresztények által lakott területeit.

A 24 éves Thabirta Samir, aki felügyeli a kiképzést, eddig körülbelül 50 harcost készített fel a harcra.

„Régebben egy szír kulturális egyesületben dolgoztam, azonban jelenleg nagyon élvezem a harcmezőkön való munkát.” – mondta – „Nem félek az ISIS-től, és ottleszünk a terroristák elleni csatákban, melyek még előttünk vannak.”

Elmesélte azt is, konkrét hogy mind a helyi, mind az „idegen” erők segítik őket. Hogy utóbbiak alatt mit értett, azt nem mondta el.

Némelyik nő azt mondta, hogy a harchoz való csatlakozást számukra a Sayfo (Kard) mészárlás emléke adta, mely során 1915-ben több tízezer szír, asszír és káld keresztyént gyilkoltak le a törökök.

„Egy olyan közösség vagyunk, akiket elnyomnak a többiek” – mondta a szintén 18 éves Ithraa, aki négy hónapja  csatlakozott a harcokhoz, a Sayfo emlékezete által inspirálva. Hozzátette reméli, hogy meg tudjanak előzni egy újabb olyan mészárlást, amilyet az ottománok elkövettek (…) amikor megpróbálták kitörölni keresztyén és szír identitásunkat.

Orientalista.hu –  Crusader

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑