Cadmus fordítás Cadmus
Emirátusok

2017. 11. 09.

Átadták Abu-Dhabiban a párizsi Louvre nevét viselő múzeumot (videó)

2017. 11. 09.

Felavatták Abu-Dhabiban a Franciaország határain kívüli első olyan múzeumot, amely a párizsi Louvre nevét viseli. Franciaország a következő harminc évben egymilliárd euróért cserébe szakértőket küld, műtárgyakat kölcsönöz, és ideiglenes tárlatokat rendez az új múzeumban. A Louvre név használata négyszázmillió euróba kerül.

Látványos fényjáték hirdette a párizsi Louvre múzeum ikonikus üvegpiramisánál a Franciaország határian kívüli első testvérmúzeum átadását szerdán este. Ezzel egy időben avatták fel a párizsi Louvre nevét viselő múzeumot Abu-Dhbiban.

A több mint másfél milliárd euróból, azaz 470 milliárd forintból épült Louvre Abu-Dhabit az Egyesült Arab Emírségek első számú vezetője és a francia elnök avatta fel.

Mohammed bin Rashid Al Maktoum, az Egyesült Arab Emírségek miniszterelnöke szerint a Louvre múzeum a Kelet és a Nyugat legjobbjait képviseli majd, és azok találkozóhelye lesz a világ szinte minden pontjáról, akik szeretik a szépséget és a kultúrát – mondta Mohamed sejk.

A zárt körű rendezvényre a francia vendégeken kívül az emirátus számos magas rangú képviselőjét is meghívták.

Emmanuel Macron francia elnök beszédében kifejtette: „azért vagyunk itt, hogy a jelent ünnepeljük, tekintet nélkül arra, amit már maguk mögött hagytunk. Optimisták vagyunk, és a szépség közepén állva abban bízunk, hogy majd megmentjük a világot” – mondta a francia elnök.

Az abu-dhabi Louvre átadása

Emmaunel Macron kiemelte: a Louvre Abu-Dhabit – a sivatag és a fény múzeumát – befogadó Egyesült Arab Emírségek Európa, Afrika és Ázsia egyensúlyi pontja lehet.

A tengerpartra megálmodott múzeumot Jean Nouvo neves francia építész tervezte, aki az arab építészeti kultúrából merített ihletet. Ezt példázza a többi között a múzeumot beborító 180 méter átmérőjű kupola is, amelynek egymásra terített pálmalevelei ezüst csipkére hasonlítanak

Franciaország és Dubai tíz éve kötött szerződést a múzeum megépítésére, amelynek költségeit teljes egészében az emirátus állta. A szerződés szerint Párizs egymilliárd euróért cserébe 30 évig kölcsönöz műtárgyakat a Louvre nevét viselő létesítménynek.

Világhírű alkotásokat és műkincseket is megtekinthetnek a látogatók

A több épületegyüttesből álló múzeum mintegy 8000 négyzetméteren helyezkedik el, nagy részét a képtárak foglalják el. Az időszaki kiállításoknak 2000 négyzetmétert tartanak fenn, és a gyermekek számára is létrehoztak egy kiállító termet.

A múzeumban Leonardo da Vinci és Vincent van Gogh alkotásai mellett II. Ramszeszt ábrázoló szobrot, illetve több, a Közel-Keletről származó antik műkincset is láthatnak az érdeklődők. A pazar Louvre Abu-Dhabi Múzeumot szombaton veheti birtokba a nagyközönség.

Orientalista.hu – Sinoda (MTI, Russia Today, Euronews)

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑