Cadmus fordítás Cadmus
Haditudósítás

2017. 08. 26.

Átmeneti sikerek után ismét visszaszorul az Iszlám Állam Rakkában

2017. 08. 26.

Az ISIS terrorszervezet nagy támadó hadműveletet indított csütörtökön a szíriai kormányerők ellen Rakka tartomány déli részén, amely több öngyilkos merénylő vezette “autóbomba” (VBIED) felrobbantásával kezdődött és jelentős területi nyereségre tett szert.

Az Al-Masdar News hírújságnak nyilatkozó egyik szíriai katonai forrás szerint az ISIS terrorszervezet fegyveresei több autóbombát használtak fel, hogy áttörjék a kormánycsapatok védelmi vonalát az Euphrates-folyó nyugati partján és rohamozó csoportjaikat áttolják a robbanások keltette porfelhőkön.

Csütörtök estig az ISIS terroristák vissza tudtak foglalni több települést a folyó nyugati partján, ezek: Bo Hamad, Ghanim Al-Ali, Zur Shammar, Huwajdzsah, Al-Maklah és Atszhanah.

Helyi források szerint az ISIS terrorszervezetet két tényezőt kihasználva volt képes előrenyomulni.

Először a terrorista entitás összegyűjtötte a szükséges élőerőt az offenzíva végrehajtására azzal, hogy összevonta a Kelet-Hamaból és Kelet-Homszból mostanában távozott fegyvereseit.

A jelenlegi hadi helyzet Szíriában: rózsaszínnel jelölve a kormányerők, szürkével az Iszlám Állam | Forrás: http://syria.liveuamap.com

Másodszor a terrorszervezet kihasználta, hogy a Szíriai Arab Hadsereg Tigris Alakulatai áttelepültek Dél-Rakkaból a kelet-homszi és kelet-hamai frontvonalakra, helyben csak a szíriai államhoz hű törzsi harcosok és kevesebb létszámú reguláris katonai alegység maradt az ISIS terroristák támadásának kitett terület védelmére.

Csütörtök este a Tigris Alakulatok gyorsan egy gépesített harccsoportot vontak össze Dél-Rakkában, hogy reagáljanak a változó helyzetre.

A Szíriai Arab Hadsereg péntek reggel nagy ellentámadást indított Al-Rakka tartomány déli részén, csapást mérve az ISIS terrorszervezet állásaira a csütörtökön megszállt településeken.

A Tigris Alakulatok “Nabhan Harccsoportja” vezetésével a Szíriai Arab Hadsereg megrohamozta az “Iszlám Állam” nevű terrorszervezet állásait, a szíriai katonák több terroristával végeztek, megbosszulva ezzel a csütörtökön elesett bajtársaikat.

A Tigris Alakulatokban szolgáló egyik katonai forrás szerint a Szíriai Arab Hadsereg mostanáig visszafoglalta az ISIS terroristák által csütörtökön lerohant területek több mint 80 százalékát, közöttük Abu Ghannam falut Al-Rakka tartomány déli részén.

A forrás hozzátette, hogy a szíriai kormányerők tegnapi személyi veszteségének legnagyobb részét a Rakkawi törzsi milícia harcosai tették ki, akiket a Szíriai Arab Hadsereg által legutóbb felszabadított területek védelmezésével bíztak meg.

Orientalista.hu – Szíriai Arab Hadsereg

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑