Cadmus fordítás Cadmus
  • Húszik válaszcsapásai a Vörös-tengeren

  • Szíriai konfliktus

  • Palesztin – izraeli konfliktus

  • Legolvasottabb híreink

  • Keresztényüldözés a Közel-Keleten

  • Afganisztáni háború

  • Tajvani konfliktus

  • Örmény-azeri konfliktus

  • Időjárás

Képgaléria

2015. 04. 03.

Autonómiát a Közel-keleti keresztényeknek! (Képgaléria)

2015. 04. 03.

A világon mindenhol tüntetések sorozta követeli, hogy az üldözött  szíriai és iraki asszír és szír keresztényeknek legyen saját autonóm területük ahol békében tudnak élni.

A iraki asszír törekvések már évtizedekkel ezelőtt elkezdődött, de sem a mostani illetve az előző Szaddam rendszer sem engedélyezte a Ninive völgy területére megálmodott asszír autonómiát. Mint ahogy Irakban így Szíriában is a keresztény szírek és asszírok a békeidőben se volt nyugtuk.

A török területekről agresszíven terjeszkedő sokszor  erőszakot alkalmazó kurdok mára teljesen ellepték az észak keleti szír tartományokat ahol más módszerekkel mint az ISIS de hasonló érdekből üldözik az őslakos keresztény közösségeket.

Sokan nem tudják de az örmény népirtással egy időben az oszmán és kurd csapatok az asszírokat és syrianokat (szíreket) is üldözte és mészárolt le falvak városok teljes lakosságát. A becslések szerint majdnem 1 millió asszír és 400 000 szír lelte halálát az első világháború idején történt népirtások alatt. A mai Törökország déli területén lévő 5 tartományban amit régen Észak Szíriának hívtak a mészárlások előtt a lakosság többsége keresztény volt. Az Oszmán Birodalom népszámlása szerint is a lakosság 70-90 %-a asszír, szír, káld, arab, örmény és görög keresztények voltak. A népirtás után ez a szám lecsökkent 1-2%-ra vagyis a teljes lakosságot kiirtották.

Tüntetések szerte a világban a Közel-keleti keresztények védelmében 

.

Napjainkban ugyanez zajlik csak Szíria és Irak területén. Ezért is fontos lenne egy nemzetközi összefogás, hogy a Közel-keleten élő keresztény kisebbségek biztonságban és békében tudjanak élni. Ehhez mindenképp autonómiát kell adni a szíreknek és asszíroknak.

Ausztrália megtette az első lépést és felvállalta a kezdeményezést, hogy nemzetközi védelem alatt a Ninive völgy területén saját önrendelkezésük legyen az asszíroknak. Remélem hamarosan több ország is támogatni fogja a asszírok ügyét.

Orientalista.hu – Sinoda

Megosztom:

, , , , , , ,
Back to Top ↑