Cadmus fordítás Cadmus
Egyiptom

2017. 01. 13.

Az al-Azhar szunnita központ főimámja személyesen köszöntötte a kopt pátriárkát karácsony alkalmából

2017. 01. 13.

Ahmad et-Tajjeb főimám január 4-én látogatást tett II. Tavadrosz (Teodor) kopt pátriárkánál Kairóban, és köszöntötte őt karácsony alkalmából, melyet a kopt ortodox egyház január 7-én ünnepelt.

Ahmad et-Tajjeb főimám kíséretét magas rangú iszlám vallási vezetők és a kairói al-Azhar egyetem diákjai alkották.

A találkozó során a nagy hatású szunnita vezető, aki mérsékelt irányt képvisel a muszlim világban, hangsúlyozta, hogy a kairói kopt templom ellen decemberben elkövetett merénylet dacára is ki kell tartani a tolerancia mellett, és utalt a régóta fennálló testvéri kapcsolatra az Al-Azhar egyetem és a kopt ortodox egyház között.

II. Tavadrosz kopt pátriárka úgy nyilatkozott, az egyiptomi muszlimok és keresztények közötti több ezer éves kapcsolatot kell az együttélés modelljének tekinteni.

A főimám látogatását megelőzően, január 3-án Mohamed Muhtár Goma egyiptomi vallásügyi miniszter fejezte ki személyesen jókívánságait Tavadrosz pátriárkának.

Egyiptom 94,7 milliós lakosságának 90 százaléka szunnita muszlim, 10 százaléka kopt keresztény. A kopt ortodoxok elleni támadások megszaporodtak az utóbbi években; legutóbb 2016 decemberében robbantott öngyilkos merénylő a kairói Szent Péter és Pál-templomban, amely a kopt ortodox egyház központjában lévő Szent Márk-székesegyházhoz tartozik.

Orientalista.hu – (Magyar Kurír, Pravmir.com)

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑