Cadmus fordítás Cadmus
Kultúra

2017. 06. 17.

Az albínók éneke társadalmi gyógyír is lehet

2017. 06. 17.

Az afrikai Viktória-tó mélyéről kimagaslik egy sziget, mely utolsó mentsvárként biztosít otthont a kontinens meghurcolt, különféle mítoszoktól körüllengett albínóinak.

Ez a tanzániai Ukerewe, ahonnan az utóbbi időben felszabaduló lelkű eltiportak éneke szűrődik bele a nagyvilágba azzal a céllal, hogy a szomszédságból feltörő segélykiáltás saját szülőföldjükre is eljusson – az alábbiakban a CNN írását szemlézzük.

“Apám a születésemkor megtagadott; a nagybátyáim azzal fenyegettek, hogy végeznek velem az állapotom miatt; a férfiak pedig a mai napig megbélyegeznek és gyűlölnek” – mondja az albínó Christina Wagulu, akire fehér bőre miatt számtalan veszély leselkedik szülőföldjén.

Otthon sincsenek biztonságban

Ezek között számos egészségügyi kockázat megemlíthető: az albínók látása – bőrük pigmenthiánya miatt – meglehetősen csökevényes, ráadásul fokozottan ki vannak szolgáltatva a bőrrák fenyegetésének; egy nem kormányzati szervezet, a Standing Voice felmérése szerint a tanzániai albínók 98 százalékával még 40 éves koruk előtt végez a betegség – olvasható a cikkben.

Félnivalójuk persze elsősorban az emberektől van; legyen szó akár idegenekről, akár családtagokról – a szub-szaharai Afrika mentén minden érintettnek komoly stigmatizálással kell megbirkóznia. A Nagy-tavak környékén élő albínókat, elsősorban a gyerekeket előszeretettel rabolják el, majd mészárolják le őket (aranytartalmúnak hitt) csontjaikért és belső szerveikért, amiket boszorkánydoktoroknak, sámánoknak értékesítenek, hogy azok bájitalokat főzhessenek az áldozatok földi maradványaiból – közli az Amnesty International. Egy “komplett” albínó gyermek értéke 75 ezer dollárra is rúghat, ha minden egyes testrészét pénzzé teszik az emberrablók. A babona szerint aki albínó “ereklyéket” birtokol, arra nagy szerencse, pénz, szerelem, gazdagság vár, kiváltságos és hosszú élete lesz.

Tanzániában az iskolázatlan emberek a legjobb kuncsaftok. A bányászok például a sziklák réseibe albínó gyerekek ujjait rejtik el, abban a hiedelemben, hogy ott majd drágakőre bukkannak. A halászok az albínók haj- és szőrszálait fonják a hálójukba, hogy jobb legyen a fogás, az üzlettulajdonosok pedig albínó kezet temetnek a boltjuk bejárata elé, hogy több vevőjük legyen. Az ENSZ egy 2016-os jelentése szerint a Malawiban élő albínók a „teljes kihalás” peremére sodródtak. Közösségük Tanzániában a legjelentősebb, ahol minden 1500. ember viseli magán e ritka egészségügyi állapot jeleit, ennek ellenére az oktatás hiánya okán bizonyos negyedek lakói máig képtelenek tolerálni szóban forgó embertársaikat.

Életkép Ukerewéről, az albínók szigetéről (Fotó: Dietmar Temps/Shutterstock)

Wagulu a Viktória-tó közepén fekvő Ukerewén tengeti életét, az ország északi részén – Afrika legnagyobb kiterjedésű belföldi szigete immáron évek óta biztosít menedéket a kontinens albínóinak, kiknek száma az AFP adatai szerint jelenleg 75-re rúg a területen. Az ott élők jelentős százalékát saját biztonságuk érdekében menekítették ki otthonaikból, másokat szüleik hagytak el, ám a szárazföldön húzódó Mwanzától négy órányi kompútra, viszonylagos elszigeteltségben, mind békére találhattak.

A fehér Afrika ereje

A már említett szervezet, a Standing Voice közreműködésének hála Ian Brennan, egy Grammy-díjas világzenei producer és neje, a filmes Marilena Delli szintén ellátogathatott Ukerewére, ahol sok, a korábban ismertetettnél is szívszorítóbb történetnek lehetett fültanúja. Az albínókat sújtó nyomor megannyi formát ölthet: egyesektől nem ihatnak kellő mennyiségű vizet és a szabadban kell enniük, akárcsak egy háziállatnak; mások a térségben uralkodó mítosz áldozatai lesznek, miszerint egy albínóval folytatott szexuális aktus gyógyírt jelenthet az Afrikában olyan általános AIDS-re – a jelenségről már az ENSZ is tudósított 2013-ban.

Ukerewei albínó lakosok Afrikában (Fotó: Dietmar Temps/Shutterstock)

Brennan azért utazott a szigetre, hogy zenei foglalkozásokat tartson az érintett csoport körében, melyek auditív eredményét rögzítette is. Legnagyobb meglepetésére az általa megismert albínók egy része még sosem énekelt, hiszen egész életében tiltották neki – különösképpen a templomban. „Még ezt a legalapvetőbb szabadságot is megtagadták tőlük, ami már csak azért is példátlan, mivel ha máshol nem is, az egyház kötelékében mindenki szabadon szólásra nyithatta száját a történelem során” – sajnálkozott a producer, majd hozzátette: „Amerika elnyomott nyépcsoportjainak még a rabszolgaság idején is lehetőségük adódott, hogy legalább az ima során kiönthessék a lelküket”.

A világzenei nagyágyú és persze a hátrányos helyzetű afrikaiak közös munkájának eredménye a White African Power, vagyis tükörfordításban a Fehér Afrikai Erő, illetve Hatalom című album, melynek megjelenésér a Six Degrees Records az ENSZ immáron harmadjára megrendezett, Albinoizmus tudatosságának nemzetközi napjára, június 13-ára időzített.

A CD-n olyan dalok csendülnek fel, mint például a „They Gossiped When I Was Born” (Pletykáltak, mikor megszülettem), vagy éppen a „Never Forget the Killings” (Emlékezz a mészárlásra!), mely megindító szerzemények írói a legtöbb esetben azok előadóivá is avanzsáltak.

Orientalista.hu – Hirado.hu

Megosztom:

, , , , , , ,
Back to Top ↑