Cadmus fordítás Cadmus
Keresztények

2018. 11. 05.

Az aleppói melkita érsek: Elismerés Magyarországnak és Orbán Viktornak

2018. 11. 05.

Jean-Clement Jeanbart, a szíriai Aleppó görögkatolikus érseke a Vatikáni Rádió olasz adásának adott interjújában beszámolt a segélyprogramokról, amelyekkel a városban maradt keresztény családokat támogatják.

A polgárháború évei után Aleppóban a keresztény közösségek 2018 elejétől fogva megkezdték az újjáépítést, amely bizalmat és reményt kelt és segíti a kiengesztelődést is. A bombázások idején megsérült görög melkita székesegyház újjáépítése körül fellendült az élet, felépítettek egy élelmiszerellátó központot, amely naponta több mint 120 családot segít és egy orvosi központot is, amely 11 különféle szakterületen kínál szolgáltatásokat. 186 család kap segélyeket az egyházmegyétől újszülötteik neveléséhez. Az előrelépés ellenére még sokat kell tenni ahhoz, hogy Szíria kisebbségei közé ismét visszatérjen a harmónia. Jelenleg a helyi egyház erőfeszítései arra irányulnak, hogy megfékezze a kivándorlást, amely a háború következtében megindult.

Megkezdődött az egyházi újjáépítés

„Úgy gondoltam, nagyon fontos restaurálni és újjáépíteni a templomokat és az egyházi struktúrákat, hogy bizalmat és reményt nyújtsunk a híveknek: vagyis hogy maradunk és folytatjuk a munkát, többet teszünk majd, mint korábban” – kezdte interjúját Jeanbart érsek.

Igy tehát a székesegyházzal kezdték a munkát, amely nagyon megrongálódott, és keményen dolgoznak, hogy sikerüljön mielőbb befejezni. Ezzel párhuzamosan az érsekség helyreállításán is munkálkodnak és remélik, hogy 2019 elejére végeznek az újjáépítésével. Nagy lelkesedéssel dolgoznak és az emberek örömmel látják, hogy ismét talpra állnak és haladnak előre az egyház és az egyházmegye életében, valamint a tanúságtételben a körülöttük élők körében.

Mindent megtesznek a fiatalok segítéséért

„Az aleppói görögkatolikus egyházmegyében 12 templom található, amelyek közül 6 működik. Lelkipásztori központokkal is rendelkezünk” – tájékoztatott Jeanbart érsek.

Nagyon sok fiatal keresi fel őket és minden erőfeszítést megtesznek, hogy mellettük álljanak, segítsék a gyermekeket, a felnőtt fiatalokat és az újházasokat, hogy előre haladjon az életük. A papok, az érsek munkatársai, a mozgalmak vezetői nagy hangsúlyt fektetnek a képzésükre is. Négy iskolával rendelkeznek, amelyek sosem zártak be a háború idején sem. Szakképző intézeteket is működtetnek, amelyeket szintén nem zártak be a nagy nehézségek ellenére sem. Mindent megtesznek azokért, akik Aleppóban maradtak.

Erőfeszítések az elvándorlás ellen

„A keresztények nagyon fontosak a szíriai társadalom szövete, a missziós és az egyetemes egyház számára is” – fogalmazott Jeanbart aleppói melkita érsek.

A közel-keleti egyház jelenti a nyugati kereszténység eredetét. Ezért nagy probléma az elvándorlás. Emiatt a főpásztor minden erejét a jövőben annak szenteli, hogy segítse a helyben maradtakat és azokat, akik elmentek, hogy ha akarnak, visszatérhessenek. Létrehoztak egy mozgalmat, amelynek a neve „Partir pour rester” (Elindulni, hogy itt maradjanak). Mindent megtesznek, hogy helyreállítsák a házakat és biztosítsák a legszükségesebbeket, hogy az emberek otthonaikban maradhassanak. Pénzügyi segélyprogramot is indítottak, kölcsönt biztosítanak a munka támogatására. A fiatal házasokat pedig segítik, hogy tudjanak gyermeket vállalni. A megszületendő és megszületett gyermekek támogatására is vannak segélyeik a fogantatástól négy éves korig.

„Az utóbbi két évben már közel 200 gyermek született. Korábban nem mertek gyermeket vállalni a háborús helyzetben, kereset és munka nélkül, ami nagyon aggasztó volt…” – hangsúlyozta a melkita érsek.

Elismerés Lengyelországnak és Magyarországnak

A tervek szerint három hónap múlva elkészül egy 66 lakásból álló épület és folyik a helyreállítása közel száz otthonnak, amelyeket korábban elhagytak, mert veszélyes környékké vált a terület. „Különösen köszönetet kell mondanunk Lengyelországnak, amely nagyon sokat segít – a lengyel Caritas által –, de más szervezeteknek is, mint a Keleti Művek (L’Oeuvre d’Orient), a Szükséget Szenvedő Egyház.

“ Elismerés kell, hogy illesse Magyarországot, Orbán Viktor urat, aki segít és jelentős módon segített bennünket az elmúlt évben, mert igazán kifejezésre juttatta valódi érdeklődését az aleppói, a szíriai keresztények iránt. ”

Aztán a Vatikán is, amely egyes szervezeteket arra ösztönöz, hogy segítsen minket. De vannak olyan szervezetek is, amelyek azt gondolják, hogy jót tesznek, úgy segítve a mieinket, hogy elmenjenek, emigráljanak: tévednek! Mégha jók is a szándékaik, de hibáznak és nagy kárt okoznak nekünk. Ezek a szervezetek, amelyek azt gondolják, hogy segítenek azzal, hogy híveinket emigrálásra ösztönzik, szeretném, ha tudnák, hogy igen nagy rosszat tesznek, szenvedést okoznak nekünk, és nagy hibát vétenek az egyház és az egyház állandó megmaradása ellen ebben az országban, a világ e részén, ahol az egyház született. Sajnálom, hogy ezt kell mondanom, de meg kell mondanom” – nyomatékosította Jean-Clement Jeanbart, a szíriai Aleppó görögkatolikus érseke.

Lehetséges a kiengesztelődés

„Az etnikumok és Szíria vallási összetevői között lehetséges a kiengesztelődés, mert ebben a háború előtt már nagyon jó, kiváló szintet értünk el. Azok, akik háborúzni akartak, eszközként akarták felhasználni a fanatizmust és a közösségek közötti oldódást, hogy harcoljanak egymás ellen. Ha azok, akik finanszírozzák ezeket a fundamentalista terroristacsoportokat, elmennének és nyugton hagynának minket, a szíriaiak maguk között tudnának együtt élni. Most is együtt élünk a körülöttünk levő muzulmánokkal… Az egyház a maga nyitott lelkületével és ugyanakkor a mások iránti tiszteletével és toleranciájával sokat tett” – zárta interjúját Jean-Clement Jeanbart, a szíriai Aleppó görögkatolikus érseke a Vatikáni Rádió olasz szerkesztőségének.

Forrás: Vaticannews  Fotó: Abouthungary.hu

Megosztom:

, , , , , , , , ,
Back to Top ↑