Cadmus fordítás Cadmus
  • Húszik válaszcsapásai a Vörös-tengeren

  • Szíriai konfliktus

  • Palesztin – izraeli konfliktus

  • Legolvasottabb híreink

  • Keresztényüldözés a Közel-Keleten

  • Afganisztáni háború

  • Tajvani konfliktus

  • Örmény-azeri konfliktus

  • Időjárás

Algéria

2019. 03. 04.

Az algír elnök újra jelölteti magát, de aztán félreáll

2019. 03. 04.

Az éjféli határidő lejárta előtt, már kora este benyújtotta a regisztrációs papírokat az alkotmánybíróságra Abdel-Azíz Buteflika. Az algériai elnök ezzel megerősítette korábbi bejelentését; ötödik elnöki mandátumáért indul a közelgő elnökválasztáson. Erre számítva ismét tízezrek tüntettek Algírban vasárnap.

Egyre többen mennek az utcára Algéria nagyobb városaiban, hogy tiltakozzanak a 20 éve hatalmon lévő elnök újraindulása ellen.  A rendőrség vízágyút is bevetett az alkotmánybíróság épülete előtt tiltakozó diákok ellen.

A hatóságok – számítva az újabb demonstrációra – lezárták az elnöki palota és az alkotmánybíróság környékét. Nem járt a metró sem.

Abdel-Azíz Buteflika vasárnap kora este, a határidő előtt nyújtotta be a regisztrációs papírokat az alkotmánybíróságra és ezzel megerősítette korábbi bejelentését, elindul az ötödik elnöki mandátumáért az áprilisi elnökválasztáson.

Nem sokkal ezek után a kampányfőnöke egy sajtótájékoztatón bejelentette, hogy amennyiben Buteflika megnyeri az elnökválasztást, a hivatali idejét már nem fogja kitölteni, nemzeti párbeszédet kezdeményez és új választás kiírását fogja javasolni.

Az elnöki posztot 1999 óta betöltő Buteflika 2013-ban agyvérzést szenvedett, azóta ritkán mutatkozik nyilvánosan. Legutóbb tavaly tavasszal, a felújított Ketchaoua mecset átadásán jelent meg.

Arab sajtóhírek szerint az agg elnököt egy svájci klinikán kezelik. Állapotáról hivatalos információt nem adtak ki, pletykák kritikusnak mondják.

Algériában hivatalosan többpártrendszer van, de az elnököt támogató erők uralják a politikai teret, az ellenzék pedig megosztott. Egészen péntekig elvétve fordultak elő tüntetések, ezidáig kevesen vállalták az utcán, hogy nyíltan vállalják a politikai véleményüket.

Az “arab tavasz” szele is csak meglegyintette az országot. Akkor demokratikus reformok ígéretével sikerült oldani a népharagot.

Euronews nyomán

 

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑