Cadmus fordítás Cadmus
Szíria

2021. 09. 03.

Az amerikai hadsereg három bázisát ürítette ki Szíriában

2021. 09. 03.

Az Egyesült Államok a szégyenletes afganisztáni vereség és menekülés után három Szíriában lévő bázisáról is kivonult. Az amerikai kivonulásról az iráni Al-Alam hírcsatorna szerdán számolt be.

A kiürített amerikai bázisok az egyik legfontosabb térségben, Deir Ezzor kormányzóságban, az Al-Omar olajmezők közelében találhatóak. Egy másik bázis pedig a szíriai Hasakah kormányzóságban, Qamishli körzetében található.

Az Egyesült Államok csapatai, akárcsak Irakba, Szíriába is 2014-ben vonultak be.

Megjelenésüket az terrorizmus elleni harccal indokolták, azonban mindenki számára világos volt, hogy a fő ok a szíriai olaj illegális kitermelése volt. Az amerikai megszálló erők ugyanis helyi kurd milíciák segítségével naponta több teherautónyi szíriai olajat vittek át iraki területekre.

A terrorizmus elleni harcuk pedig alapvetően hazugság volt, hiszen az Egyesült Államok hozta létre az Iszlám Állam nevű terrorszervezetet, hogy megdöntsék az iraki és a szíriai kormányokat. A megszállt szíriai területen kiképzést is biztosítottak a terroristák számára az Al-Tanf körzetében lévő illegális amerikai bázisokon.

Egyes hírek szerint az Egyesült Államok Irakból is kivonulna a Vietnám-típusú afganisztáni menekülés után. Hadi Al-Ameri az iraki ,,Badr,, mozgalom vezetője szerint az amerikai hadsereg az év vége előtt Irakból is teljesen kivonul.

Orientalista.hu-Al-Isfahani (Press TV)

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑