Cadmus fordítás Cadmus
Afganisztán

2021. 03. 21.

Az amerikai kivonulás után visszatér az iszlám törvénykezés Afganisztánba

2021. 03. 21.

Suhail Shaheen, a Talibán mozgalom küldöttségének egyik tagja egy moszkvai sajtótájékoztatón kijelentette, hogy az amerikai csapatok kivonulása után visszatér az iszlám kormányzás Afganisztánba.

A Talibán mozgalom ezen kívül figyelmeztette az amerikai kormányt és a NATO tagországokat, hogy tartsák magukat a május első napjáig esedékes, a külföldi csapatok kivonásáról szóló határidőhöz.

A tálibok delegációja Moszkvában tárgyalt az afgán kormány képviselőivel, hogy a tárgyalások menetének felgyorsításával minél hamarabb véget vessenek a konfliktusnak Afganisztánban.

Donald Trump korábbi amerikai elnök még 2020 karácsonyára ígérte az amerikai csapatok kivonását Afganisztánból, azonban ezt az időpontot Joe Biden kormánya 2021 május első napjára módosította. Mindenesetre a tálib delegáció egyértelműen kijelentette, hogy az amerikai csapatoknak távozniuk kell az országból. Ha pedig május elsejéig nem vonulnak ki, akkor nem a tálibok azok akik megszegték a megállapodást.

A Talibán mozgalom vezetői kijelentették, hogy ők eddig tartották magukat a nyugati országokkal kötött megállapodáshoz, melyet még 2020 februárjában írtak alá. A tálibok azóta nem támadtak meg amerikai vagy egyéb NATO csapatokat, csupán az afgán biztonsági erők ellen történtek támadások és robbantásos merényletek.

A tárgyalásokon felvetődött kérdések közül a legjelentősebb azonban az iszlám állam, az iszlám kormányzás kérdése, melyet több, a tárgyalásokon résztvevő ország is elutasított. Csütörtökön az Egyesült Államok, Oroszország, Kína és Pakisztán jelezte, hogy nem támogatják a korábban működő Iszlám Emirátus újjáélesztését.

Mohamed Naeem, a Talibán mozgalom szóvivője azonban Moszkvában kijelentette, hogy az új afgán kormánynak az iszlám kormányzati rendszerhez kell visszatérnie.

A tálibok már korábban kijelentették, hogy az új iszlám kormányzás egyes elemeiben eltér majd a korábbi rendszertől. Lehetővé teszik például a nők oktatásban való részvételét, azonban továbbra sem tudnának elfogadni, hogy egy nő vezesse az országot.

Orientalista.hu-Al-Isfahani (Al-Jazeera)

Megosztom:

, , , , , , , , ,
Back to Top ↑