Cadmus fordítás Cadmus
Törökország

2018. 12. 21.

Az amerikai külügyminisztérium jóváhagyta a Patriot rakéták eladását Törökországnak

2018. 12. 21.

Az Amerikai Egyesült Államok külügyminisztériuma hozzájárult a 3,5 milliárd dollár értékű Patriot légvédelmi rakétarendszer eladásához Törökország részére.

Az amerikai külügyminisztérium jóváhagyta a Patriot rakéták eladását Törökországnak
Pentagonhoz tartozó Védelmi Biztonsági Együttműködési Ügynökség írásbeli nyilatkozatot adott ki az eladás jóváhagyásával kapcsolatban.

„Külügyminisztérium jóváhagyta a hozzávetőleg 3,5 milliárd dollár értékű 80 MIM-104E Patriot rakéta, 60 Patriot-3 (PAC-3) rakéta és a kapcsolódó eszközök eladását. A Védelmi Biztonsági Együttműködési Ügynökség ma tájékoztatta a Kongresszust az eladás ügyében.” – áll a közleményben.

Emellett az említett védelmi rendszercsomaghoz járul még 4 AN/MQP-65 radar, 4 záró ellenőrzőrendszer, 10 AMG, 20 M903 kilövő állomás, 5 elektromos központ, kommunikációs berendezések, tesztelő eszközök és támogató felszerelések is.

A közlemény szerint az eladás jóváhagyásával Törökország légvédelmi kapacitásának hatékonysága jelentősen növekedni fog, és úgy fogalmaz, hogy „egy légi és rakétafenyegetések, valamint más támadások eltérítésére képes, biztonságos Törökország, hozzá fog járulni a NATO és Európa békéjéhez és stabilitásához”.

Az amerikai külügyminisztérium egyik illetékese az üggyel kapcsolatban úgy fogalmazott: „Törökország a Patriot rakétákat a légvédelmi képességeinek fejlesztésére, területi épségének védelmére, és a regionális fenyegetések megelőzésére fogja használni. A tervezett eladás növelni fogja a török hadsereg védelmi erejét az ellenséges támadásokkal szemben, valamint a Törökország határain belül található NATO-szövetségesek védelmi képességeit is.”

TRT

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑